Въпреки сушата, някои ферми за кафе процъфтяват: Ще спре ли поскъпването на еспресото?


Въпреки сушата, някои ферми за кафе процъфтяват: Ще спре ли поскъпването на еспресото?
Снимка: iStock

554

Виетнамските производители на кафе бяха силно засегнати тази година от най-лошата суша от почти десетилетие. Това поражда притеснения, че еспресото ще поскъпне в целия свят, въпреки че някои фермери успяват да поддържат добивите стабилни с ефикасни контрамерки, предава Reuters.

Прогнозите за реколтата през следващия сезон във Виетнам, вторият по големина производител на кафе в света, остават мрачни.

Виетнамската стокова борса очаква 10-16% спад в производството поради екстремните жеги, които удариха региона за производство на кафе Тай Нгуйен между март и началото на май, според зам.-ръководителя Нгуен Нгок Куин.

Завръщането на дъждовете през последните седмици обаче подобри перспективите, засилвайки оптимизма сред фермерите и длъжностните лица. Но остава неясно дали по-хубавото време ще помогне за нарастване на производството и ще намали цените на зърната робуста – най-често срещаният сорт в еспресото и разтворимите кафета, на които Виетнам е производител №1 в света.

„Очаквам производството в страната да спадне като цяло с 10-15%, но моята ферма ще увеличи производството“, казва Нгуен Хуу Лонг, който отглежда кафе в плантация от 50 хектара в Гиа Лай, една от провинциите с най-голям добив на кафе във Виетнам.

Снимка: iStock

За да защити растенията по време на горещините, фермерът поддържа почвата около тях влажна, покривайки я с листа. Противно на местната практика за кафените дървета да бъдат отрязвани след няколко години, за да се подобри качеството на почвата, той оставя неговите да растат с десетилетия. Затова растенията имат по-дълбоки корени и по-добър достъп до подземни води.

Работници в плантацията освен това разкопават почвата около растенията, за да подобрят поемането на дъждовна вода и торове.

Тран Ти Хуонг, фермер арендатор, който работи в друга плантация на 20 км от Плейку, столицата на Гиа Лай, използва повече вода от обикновено. Благодарение на множеството канали, построени от местните власти, тя може да поддържа растенията си достатъчно напоени по време на горещата вълна.

Кафените зърна са по-малки спрмяо предходните години, но тя очаква общото производство да остане без промяна. Помогнала ѝ е и навременната употреба на биопестициди срещу насекоми вредители, които са били повече от обикновено заради екстремното време.

Това е в съответствие с прогнозата на Министерството на земеделието на САЩ, която изчислява, че следващата реколта във Виетнам ще бъде приблизително стабилна спрямо продукцията от текущия сезон. Това е много по-оптимистично от местните прогнози.

Горчив ефект върху цените 

Снимка: iStock

Каквото и да е въздействието върху реколтата на жегите, цените на кафето за любителите на напитката по света вероятно ще се повишат.

Цените на едро във Виетнам и търгуваните в Лондон фючърси на кафето робуста се повишиха до рекордни стойности по-рано тази година най-вече след неблагоприятната реколта във Виетнам и поради страховете за следващата реколта в страната след сушата според множество търговци и анализатори.

Рекордните цени на едро досега са имали ограничено въздействие върху потребителските цени, като инфлацията при кафето се е повишила само с 1,6% в страните членки на ЕС през април, според последните данни на Евростат, и 2,5% в обичащата робуста Италия.

Въпреки че е доста под покачването на цените от 2023 г., това е над 1% според мартенските данни – знак, че производителите може да са започнали да прехвърлят по-високите си разходи върху потребителите.

Снимка: iStock

Освен това притесненията около реколтата във Виетнам далеч не са приключили, тъй като недостатъчните дъждове след сушата или прекомерните валежи преди предстоящия октомврийски сезон на събиране на кафеените зърна могат допълнително да намалят производството, отбелязва търговец.

Високите цени на едро също може да се задържат, тъй като търсенето на робуста расте в световен мащаб, а много от фермерите са заменили кафеените растения с остро миришещия дуриан – тропически плод с огромно търсене в Китай.

„Те имат финансовата възможност да трупат и задържат стоки, така че няма да бързат да продават“, посочва Льо Тан Сон от Simexco, един от най-големите износители на кафе във Виетнам.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Преди закона за обезлесяването на ЕС: Вносителте на кафе ускоряват доставките

Защо компаниите за кафе започнаха да избягват Африка?

Защо законът за обезлесяването на ЕС притесни производители на кафе и бонбони?

Защо тонове годни кафе и какао в ЕС може да бъдат унищожени?

Защо ЕС може да остане без кафе?

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82702
  • GBP
    1
    2.31082
  • JPY
    100
    1.13751
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички