Нова посока за цената на петрола


Нова посока за цената на петрола
Снимка: iStock

216

Цената на петрола се покачва в сутрешната търговия поради опасения, че разрастването на конфликта в Израел може да наруши доставките на петрол в региона, предаде Ройтерс. Очакваните намаления на лихвените проценти в САЩ пък повишиха перспективите за световната икономика и съответно търсенето на горива.

Цените

Сортът Брент от Северно море, който е референтен за Европа, прибави 53 цент или 0,7 на сто до 79,55 долара за барел.

Американският лек суров петрол поскъпна с 51 цента до 75,34 долара за барел.

И двата договора се повишиха с повече от 2 на сто още в петък, когато президентът на Управлението за федерален резерв на САЩ Джером Пауъл даде знак, че одобрява предстоящо начало на цикъла на намаляване на лихвените проценти.

Още: Ще има ли намаление на лихвите в САЩ?

"Перспективата за облекчаване на паричната политика засили настроенията сред инвеститорите", посочват анализатори от австралийската банка ANZ в изследователска бележка, добавяйки, че очакват серия от намаления на лихвите в САЩ.

Все пак, цените на петрола отбелязаха понижение миналата седмица, тъй като лошите перспективи пред големите икономики натежаха върху търсенето, обясняват експертите на банката.

Вчера Израел предприе вълна от бомбардировки по цялата територия на Южен Ливан в рамките на, по думите на израелски представители, изпреварващ удар срещу шиитското движение "Хизбула". Междувременно групировката обяви, че е изстреляла стотици ракети и дронове срещу Израел като отмъщение за убийството миналия месец на един от висшите си военни командири.

Още: Петролните цени вече са заложници на ситуацията в Близкия изток

"Геополитическите рискови фактори вероятно ще повлияят значително на петролния пазар", каза Келвин Уонг, старши пазарен анализатор в Oanda Corporation.

Повишените шансове за ответна атака от страна на "Хизбула" и Иран в отговор на превантивния удар на Израел срещу обекти на "Хизбула" в Южен Ливан може да поддържат цените на суровия петрол, добави той.

Търговците на черно злато също остават предпазливи относно действията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, които заедно сформират формата ОПЕК+, който планира да увеличи добивите по-късно тази година, според Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор в базираната в Сингапур брокерска компания Phillip Nova.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75316
  • GBP
    1
    2.32967
  • JPY
    100
    1.226
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички