Какво е бъдещето пред ядрената енергетика в Европа?


Какво е бъдещето пред ядрената енергетика в Европа?
Снимка: iStock

2472

По-късно този месец се очаква Франция да зареди гориво в своя ядрен реактор от трето поколение, известен като EPR, а свързването му към мрежата се очаква по-късно тази година. Най-големият производител на ядрена енергия в Европа изостава с 12 години по проекта – забавяне, което кара някои да се съмняват, че EPR ще започне да функционира тази година.

Въпреки това страната увеличава производството на ядрена енергия – нещо, което изглеждаше немислимо преди по-малко от десетилетие, поради променливите политически възгледи по въпроса.

Франция обаче не е единствената страна, която на няколко пъти променя позицията си по темата за ядрената енергия. В съчетание с несигурността около някои други енергийни източници и геополитически събития, реалността на цялостния пазар на електроенергия се променя бързо, предава Euronews.

Нестабилен пазар на електроенергия

Производството на електроенергия в една страна зависи от много фактори, които по своята същност са непостоянни.

Предишният набор от данни относно баланса на вноса и износа в Европа от 2022 г. поставяше Швеция и Германия като най-големите износители на електроенергия, съответно с експорт от 33,3 TWh и 26,5 TWh. В дъното на тази класация са Франция и Италия, чието производство на електроенергия спада значително и ги принуждава да внасят голяма част от необходимата им електроенергия – 16,4 TWh за Франция, 43,4 TWh за Италия.

Тази моментна снимка на пазара на електроенергия е напълно различна през 2023 г. Франция, например, се издига от предпоследната позиция и се превръща в най-големия износител на електроенергия в Европа, докато Германия отново стана страна вносител.

Основна причина за тази нестабилност е свързана с ядрената енергия, която представлява 21,8 % от енергийния микс на ЕС.

Кои страни произвеждат най-много ядрена енергия?

Снимка: iStock

В ЕС имаше 13 държави, които произвеждат ядрена енергия през 2022 г. (Франция, Испания, Швеция, Белгия, Германия, Чехия, Финландия, България, Словакия, Унгария, Румъния, Словения, Нидерландия), като освен тях на Стария континент такива са Обединеното кралство, Беларус, Украйна и Русия.

Четирите най-големи производители (Франция, Испания, Швеция и Белгия) представляват 73,7% от общото количество ядрена енергия, произведена в ЕС през тази година.

Но общото производство на ядрена енергия в ЕС беше най-ниското от 1900 г. насам. Постепенното спиране на реакторите в Германия изигра голяма роля за тази тенденция, както и значителните ремонти и поддръжка на няколко от съоръженията на електроцентралите на Франция, които доведоха до временно спиране някои реактори.

Въпреки че още няма окончателни данни за 2023 г., наличните от миналата година са добър пример за големите промени в производството на ядрена енергия само за няколко месеца.

Кои са най-забележителните скорошни промени?

Снимка: iStock

Държавите, които преди не бяха възприемани като големи производители на ядрена енергия, напоследък увеличават производството си. През 2022 г. производството на Нидерландия е нараснало с 19,8%, Чехия – с 19,1%, Унгария – със 17,5% и на Финландия – с 10,6%.

Европейският пейзаж се развива бързо, като някои от традиционно големи производители решават постепенно да премахнат ядрената енергия от своя микс.

Германия

Спадът в производството на ядрена енергия в страната от последните 2 години продължи. На 15 април 2023 г. Германия затвори последните си три работещи ядрени реактора.

Политическо решение отне дълго време и беше одобрявано или отлагано от няколкото управляващи партии от 1998 г. насам. В крайна сметка обаче то драстично променя страната и енергийния пейзаж на цяла Европа.

От политическа гледна точка, разминаването на Франция и Германия по отношение на ядрената енергия доведе до няколко разгорещени дебата на ниво ЕС, включително и за таксономията и скорошната реформа в енергетиката.

Франция

Снимка: iStock

Страната увеличава производството на ядрена енергия след резкия спад от 34,5% през 2022 г. През януари Сенатът на страната одобри законопроект, който отхвърля целта за намаляване на дела на ядрената енергия до 50% от енергийния микс до 2030 г., спрямо сегашния ѝ дял от средно между 60% до 70%. Обещанието беше дадено от президента Еманюел Макрон по време на президентските му избори през 2017 г. кампания.

Въпреки първоначалния план на френския президент да затвори 14 ядрени реактора, впоследствие той прегърна ядрената енергия като бъдещето на енергийната независимост на Франция до края на първия си мандат.

Испания

Вторият по големина производител на ядрена енергия в ЕС е на същия път като Германия. Страната планира да изключи първия от своите седем ядрени реактора през 2027 г. и напълно да затвори ядрените си централи до 2035 г.

Швеция и Нидерландия

Заради политическата несигурност, Швеция отмени плановете си за отказ от ядрената енергетика. През 2010 г. депутатите в страната решиха да отменят решението за постепенно премахване на ядрената енергия, което беше в сила от 40 години.

В момента в страната работят 6 реактора, като още два се очаква да бъдат построени до 2035 г.

Подобна е и ситуацията в Нидерландия, където правителството обяви през 2021 г. плановете си за изграждане на два реактора, които ще се прибавят към единствения действащ в момента. Същата година нидерландските политици отмениха и решението за постепенно премахване на ядрената енергия.

Унгария

Снимка: iStock

Ентусиазмът на унгарското правителството към ядрената енергия остава стабилен и силен през годините. Наскоро два нови реактора бяха одобрени от унгарския парламент в допълнение към четирите, които работят в момента.

Но скорошна сделка с руската „Росатом“ повдигна някои опасения в ЕС, като се има предвид продължаващата война в Украйна и санкциите, наложени на Русия от Брюксел. Проектът Пакш II включва двата нови реактора, доставени от „Росатом“, която ще действа и като изпълнител.

Въпреки своята резервираност, ЕК одобри договора през май 2023 г.

България

У нас в края на 2023 г. беше одобрен проект за енергийна стратегия на България, който предвижда изграждане на 7-и и 8-и блок на атомната електроцентрала в Козлодуй.

Очаква се те да бъдат въведени в експлоатация не по-късно съответно от 2033 и 2035 г., но още няма избран изпълнител. Ядрената технология, която ще се използва, е на американската компания Westinghouse, която произвежда реакторите от типа AP 1000.

Източник: Euronews

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ето кои страни от ЕС подкрепят ядрената енергетика и кои са против

Окончателно: ЕС добави ядрената енергия към зелените технологии

ЕП върна ядрената енергия в списъка на чистите технологии

Европейска страна уджължава до 50 години работата на един от ядрените си реактори

За първи път от 7 години: Пуснаха в експлоатация ядрен реактор в САЩ

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички