Сблъсък на визии за икономиката: Асен Василев, Делян Добрев, Валери Жаблянов, Цончо Ганев


Сблъсък на визии за икономиката: Асен Василев, Делян Добрев, Валери Жаблянов, Цончо Ганев
Снимка: iStock

261

България отива на седми поред предсрочни парламентарни избори. Вотът ще се състои на 27 октомври, 2024 година.

Предвид пълният политически упадък в страната, вече е рядкост дори в предизборна кампания да има качествени дебати и то относно партийно-политически програми. В сутрешния блок на bTV обаче дебат се получи - между Асен Василев, Делян Добрев, Валери Жаблянов и Цончо Ганев. От казаното пролича кой какви идеи има за българската икономика и финанси, както и кой изобщо има идеи - представяме съкратено казаното:

Още: Как се представя българската икономика през 2024 г.?

Важното в дебата - визия, проблеми и недомислици

ПП-ДБ (Асен Василев): Категорично против вдигане на данъци. Главен фокус - инвестиции в хора, образование, здравеопазване и доходи. Влизане в еврозоната - остава ни малко, вече покриваме инфлационния критерий и трябва да удържим 1-2 месеца, за да може да получим и конкретна дата. Голямата тапа за влизането в еврозоната беше нежеланието на ГЕРБ да подкрепи 3 антикорупционни закона, сред които Законът за личния фалит. Обвързване на "Гражданска отговорност" от служебния финансов министър Росица Велкова с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) също е допринесло за това - "Гражданска отговорност" не поскъпна. Не 6%, както твърди Делян Добрев, а 25% от Плана за възстановяване (ПВУ) са вече усвоени: Василев към ГЕРБ: Политиката ви е "да го д*хат бедните" (ВИДЕО)

ГЕРБ (Делян Добрев): Против вдигане на данъци. Икономическата визия - големи инфраструктурни проекти, които да се работят на частно и на принцип на отдаване на концесии. Обвинения към Асен Василев - не вижда голямата дупка в бюджета сега, щял да я запълва като продаде каквото може (например АЕЦ Козлодуй и Бачковския манастир, това предположил Томислав Дончев по време на обяд с Добрев, че ще направи Василев). Имаме 19 месеца спад в индустриалното производство и заедно с дупката в бюджета това ни отдалечава от еврозоната. С теглене на кредити се фалитат фирми, на Асен Василев не му стигна времето да фалира държавата - знаменити думи на Добрев, който обаче обясни, че като си говорили с Томислав Дончев на прословутия обяд, защитил позиция Василев да е пак финансов министър, а Дончев не бил съгласен.

БСП и Лявото обединение (Валери Жаблянов): Една-единствена тема - да се реформира данъчната система и да се махне плоският данък, да се въведе прогресивна система. Тезата - плоският данък облагодетелства най-богатите. Отдавна защитавана от БСП позиция, без да се обяснява каква точно ще е ставката с прогресивния данък и дали 10% от 1 000 000 например не е повече, отколото 40% от 100 000. Освен това - нищо нямало да стане без поне 5% годишен икономически растеж, прогноза, че идващото от еврофондовете ще намалее заради доклада на Марио Драги, препоръчващ промяна на Общата селскостопанска политика (ОСП) като една от мерките на бъдещето, което според Драги за ЕС е "Промени се или умри". Основната теза на Драги е повече "ЕС производство".

"Възраждане" (Цончо Ганев): Основна теза - България да не е в еврозоната, да се наложи допълнително облагане на банките (да идем там, където са свръхпечалбите), да се ограничат всички надбавки за банковите такси (не обясни как със закон ще се ограничи политиката на всяка банка за таксите), да има диференцирана ставка за лекарства. И съждение - "евроатлантиците" пречели на Китай да дойде да инвестира във всичко в България, включително да ни строи "всички магистрали".

Пълният дебат: Зрелищен сблъсък Асен Василев - Делян Добрев: Ако Вие правите бюджета - 8% дефицит. Ако аз го правя - под 3%

Още: Окончателно: Парламентът прие на второ четене Бюджет 2024

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.78094
  • GBP
    1
    2.33454
  • JPY
    100
    1.20366
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички