Европейската комисия облекчава ограниченията за производство и търговия на свинско месо, наложени заради Африканската чума по свинете, която удари сериозно българския свиневъден сектор.
В резултат на решението на ЕК, вече всички индустриални свинекомплекси в Република България могат свободно да търгуват месото, произведено в местни ферми и на европейския пазар, освен на българския, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
ЕК облекчава ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо от 20 общини в 9 области в България, в които са разположени едни от най-големите свинеферми в държавата.
-
Само 1/3 от свинското по магазините е българско
Българските фермери успяват да произведат едва 37 % от свинс...
виж още
Решението идва след като БАБХ е защитила становището си пред ЕК, че принципите на досега действащата регионализация не следва да се прилагат повече за засегнатите области в България. Одитите на ЕК за резултати в борбата със заболяването при домашни свине през 2019 и 2020 година дават положителна оценка.
Разхлабването на ограниченията за производителите в страната е второ в рамките на месец. През март т.г. ЕК понижи рестрикциите в пет области (Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, област София) и община Аксаково в област Варна.
На втори етап облекчението влиза в сила за общините Силистра и Стоилово (област Силистра); общините Сливо поле, Бяла, Русе, Ветово, Иваново, Борово и Ценово (област Русе); община Свищов (област Велико Търново), общините Плевен и Левски (област Плевен); общините Попово и Търговище (област Търговище); Шумен, Каспичан и Никола Козлево (област Шумен); община Сливен (област Сливен); община Видин (област Видин) и община Вълчи дол в област Варна.
Комуникацията между БАБХ и ЕК по отношение на останалите територии, за които регионализацията остава в сила, продължава. Африканската чума по свинете е заболяване с икономическо отражение върху свиневъдния сектор. Месото, произведено и добито в региони, в които вирусът е бил установен, е напълно безопасно за консумация от човека, добавят от БАБХ.
Коментари