Всеки пети килограм сирене е с растителни мазнини, сочат данните на земеделското министерство за 2022 г. От общо произведени 52 460 тона краве сирене, 12 371 тона е имитиращ продукт, или над 20%. Произведеното краве сирене през 2021 г. е малко над 53 329 тона, но повече е и това с растителни мазнини – 13 082 тона, предава pariteni.bg.
Бялото саламурено сирене намалява спрямо 2021 г. с 1 110 тона или с 1,8%. Най-голям дял (85,6%) заема бялото саламурено сирене, произведено от краве мляко. Производството на саламурено сирене с вложени растителни мазнини спада с 5,4% през 2022 г.
През 2022 г. са произведени 152 524 тона заквасени млека, 66 млн. литра течни пакетирани млека, 61 274 тона бели саламурени сирена и 25 063 тона кашкавал. Наблюдава се спад на обезмасленото заквасено мляко с 58,4%, заквасеното мляко за пиене намалява с 8,2%.
Намалението на произведения кашкавал през 2022 г. е с 6,7% спрямо 2021 г. Производството на кашкавал от овче мляко бележи ръст през 2022 г. от 23,7%, а кашкавалът от други млека намалява с близо 40%. Най-голям дял заема кашкавалът от краве мляко – 92,1%, но се наблюдава спад в произведеното количество със 7,2% по-малко спрямо 2021 г. Бялото саламурено сирене спада спрямо 2021 г. с 1 110 тона или с 1,8%.
Производството на топени и пушени сирена е с 10% по-малко през 2022 г.. Другите видове сирена (меко сирене, синьо сирене и др.) също спадат (-51.9%). През последните 2 години е отчетен спад на произведените други продукти от мляко. Отчетеното намаление през 2022 г. спрямо 2021 г. е със 78 тона.
Производството на сметана през 2022 г. е с намаление от 28,8% като достига до 2 545 тона. Млечните мазнини нарастват до 1 336 тона, или с 6,3%.
През 2022 г. 240 млекопреработвателни предприятия са предоставили данни за преработеното от тях мляко и произведените млечни продукти. В тях е преработено 690 млн. литра сурово мляко (вкл. доставено от държави членки на ЕС и внос от трети страни). Основен дял (94,2%) заема кравето мляко, което е с 1,9% по-малко спрямо 2021 г. И през 2022 г. овчето мляко заема второ място по преработено количество (3,5%). Козето мляко заема 1,7% от преработеното мляко и е с 1,2% повече спрямо 2021 г. Преработеното биволско мляко и смес заема 0,6% от общото мляко.
Освен сурови млека, включително вносни, в производството на млечни продукти са вложени допълнително и 4 374 тона концентрирано мляко, 6 634 тона мляко и сметана на прах, 4 856 тона млечен концентрат* и 526 тона други продукти (сметана, закваска, суроватка). Преработените количества сурово мляко, доставени от държави членки на ЕС или внесени от трети страни, са над 23 000 тона общо. Вложените суровини с немлечен произход (мазнини и/или протеини) са 4 819 тона.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Сиренето у нас: Безбожно скъпо, силно оводнено и... опасно за здравето
Одобриха още един български продукт за защитен в ЕС
Не е френско, не е италианско... Най-скъпото сирене е на Балканите
Коментари