Люис Хамилтън укрил данъци в размер на милиони

Люис Хамилтън укрил данъци в размер на милиони

Името на Люис Хамилтън изплува сред финансовите документи, публикувани от Международния консорциум за журналистически разследвания (ICIJ) – т.нар. "Райските досиета" (Paradise Papers).

Световният шампион във Формула 1 е избегнал плащането на данъци в размер на милиони за частния си самолет. Разследването беше излъчено в предаването "Панорама" на BBC, предаде bTV.

Точната сума не се съобщава, тъй като тече разследване. Според документите чрез сложна схема 32-годишният пилот е успял да си възстанови платените след покупката 3,3 млн. паунда. Летателния апарат Challenger 605 на канадската компания Bombardier струва 16,5 млн. паунда.

Самолетът е внесен на остров Ман през 2013 г. Според законите всеки летателен апарат, закупен извън Европейския съюз, подлежи на облагане с 20% ДДС, за да може да се движи свободно из континента. Хамилтън би имал право на данъчна отстъпка, ако самолетът се използва само за бизнес цели. Документацията обаче показва, че една трета от пътуванията му са от частен характер.

Адвокатите на пилота на Mercedes обяснили пред разследващите, че няма нищо незаконно. "Като глобален спортист, който плаща данък в голям брой страни, Люис разчита на екип от професионални съветници, които движат неговите дела. Тези съветници увериха Люис, че всичко е наред и въпросът е в ръцете на адвокатите му", съобщи говорителят на пилота.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.