Цветан Василев съветва Пеевски как да пренапише законопроекта си за КТБ


Цветан Василев съветва Пеевски как да пренапише законопроекта си за КТБ
Снимка: БГНЕС

4032

С думи като "арогантност" и "гьонсуратлък", банкерът Цветан Василев, който продължава да живее в Сърбия вече над три години след фактическия фалит на КТБ, определи законодателната инициатива на депутата от ДПС Делян Пеевски по отношение на фалиралата банка. Припомняме, че в края на миналата седмица публично беше обявен законопроект, дело на Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид, с който, според тях, държавата ще има инструментите да се пребори с вторичното ограбване на КТБ.

В сатирично-ироничен стил Цветан Василев предлага законопроектът да бъде пренаписан и се аргументира в седем точки. На първо място, той директно призовава "Пеевски и Сие" да назначат три оценителни компании, които да оценят активите на КТБ. Тези оценители да ги назначават Фондът за гарантиране на влоговете (ФГВБ), необезпечените кредитори (явен намек към свързани с Пеевски лица) и основният акционер в банката.

Да се даде срок от половин година за оценките на активите, като след това, средно аритметично да се изчисли на база на преценката на всеки от оценителите една крайна оценка.

На база тази оценка, да бъдат откупени активите, придобити от трети лица в резултат на цесии или други операции, от същите тези трети лица. А останалите активи на КТБ да се изнесат на публичен търг за продажба. С всички постъпления се погасяват задължения на фирмите собственици (или бивши такива) на активите, както и на техни кредитори към банката, предлага Василев.

И за финал - разликата между постигнатата цена на търговете и оценката към 20.06.2014 г., както и стойността на активите, които са попаднали в трети ръце и не могат да бъдат възстановени (Виваком, НУРТС, например), се покриват от държавата в масата на несъстоятелността по сметките на техните бивши собственици. По същия начин се покрива в масата на несъстоятелността и издръжката на КТБ. С всички постъпления се погасяват задълженията такива, каквито са към 20.06.2014 г.

Предложението на Василев завършва по следния начин: "Вярвам, че г-н Пеевски ще даде първи пример и ще съдейства за възстановяването в масата на несъстоятелността, а именно като плати:

а) реалната цена на Техномаркет;

б) цената на София Прес;

в) изплатената от ДКК на ДИПИ цена по дълг на Хедж;

г) 12,5 мил евро, дължими на компанията EFV по сметка на КТБ във връзка с финансирането на "Ливеро" при схемата за приватизация на "Булгартабак";

д) 14,5 милиона евро на СД "Дивелопмънт", откраднати чрез престъпно решение на СГС от 2014 г. по дела, свързани с "Техноекспортстрой";

е) 1 милион лева, дължими от ФК "Левски" на "Билдинг Рисорт" чрез фирмата на вероятния автор на законовото недоносче – адв. Александър Ангелов;

ж) 8 милиона лева остатъчен дълг на "Промишлено строителство холдинг", "Техноекспортстрой" и "Сиболе Сървисис" към КТБ;

з) разликата до 80 милиона лева дълг на печатницата му към "Партнер лизинг";

и) така и неизплатените задължения на медийната му империя. Ако му трябва опресняване, г-н Пеевски може да прибегне към следствието и прокуратурата. Те ги притежават!"

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички