Стареене и сън: науката за причините, поради които може да имате проблеми със съня


Стареене и сън: науката за причините, поради които може да имате проблеми със съня
Снимка: iStock

324

Повечето хора очакват промени с напредването на възрастта, но това, което много хора не очакват да се промени, е способността им да се наспиват добре през нощта.

Нека да разгледаме защо възрастните хора може да имат повече трудности със съня, както и някои научнообосновани начини, които може да ви помогнат да се насладите на пълноценна почивка.

Нуждаят ли се по-възрастните хора от по-малко сън?

Нека започнем с отговора на този важен въпрос: нуждаят ли се по-възрастните хора от по-малко сън? Краткият отговор е “Не”. Много възрастни хора имат проблеми със съня през нощта, но това не означава, че имат нужда от по-малко сън. Винаги трябва да се стремите да спите между 7–9 часа всяка нощ.

Как стареенето влияе на съня?

Стареене и циркадни ритми

По-възрастните хора може да изпитват намаляване както на качеството, така и на продължителността на съня си. Много от тези промени са свързани с вътрешния часовник на тялото: приблизително 20 000 клетки, които формират супрахиазматичното ядро (SCN).

SCN контролира циркадните ритми — 24-часови дневни цикли, които контролират кога се чувствате гладни, кога се чувствате сънливи, кога се чувствате бодри и още много други.

С напредването на възрастта, SCN може да се промени, да наруши циркадните ритми и да повлияе на това кога се чувствате уморени или бодри.

Стареене и производство на мелатонин

Мелатонинът е естествен хормон, който тялото ви произвежда в отговор на тъмнината. Мелатонинът е ключова част от здравословния циркаден ритъм, защото ви помага да се чувствате уморени през нощта, когато е време за лягане.

Въпреки това, нивата на мелатонин постепенно намаляват с напредването на възрастта. Намаляването на мелатонина с възрастта може да бъде още един фактор, поради който по-възрастните хора имат по-ниска ефективност на съня.

Менопауза и сън

Когато жените наближат края на четиридесетте и началото на петдесетте си години, е обичайно да започнат симптомите на перименопауза и менопауза. И макар че това е естествен етап в живота на жената, менопаузата понякога може да предизвика много неприятни симптоми, включително проблеми със съня.

По време на менопаузата при жените тези проблеми често се дължат на горещите вълни. Около 80% от жените изпитват горещи вълни по време на менопауза.

Внезапните усещания за топлина, изпотяване, зачервяване и дори втрисане може да причинят безсънни нощи. За щастие в Solgar имаме продукти, които помагат за справяне с широкия спектър от често срещани физически и емоционални симптоми на менопауза, включително горещи вълни и нарушения на съня.

Дискомфорт в ставите и сън

Понякога дискомфортът в ставите и проблемите със съня са тясно свързани. Без съмнение, може да бъде трудно да заспите или да продължите да спите, ако имате сковани, болезнени или подути стави от упражнения или ежедневни физически дейности. Още по-лошо е, че връзката между дискомфорта в ставите и съня е многопосочна — дискомфортът в ставите може да наруши съня, а липсата на сън може действително да влоши дискомфорта в ставите.

Обобщение

Промените в циркадните ритми и производството на мелатонин, както и дискомфортът в ставите и симптомите на менопауза, са част от причините, поради които може да имате повече проблеми със съня с напредването на възрастта. За щастие, има научноподкрепени хранителни добавки, които може да помогнат с всички тези оплаквания като можете да ги откриете в сайта на Солгар. И не забравяйте да се консултирате със здравен специалист, преди да направите промени в рутината си с приема на добавки.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.76249
  • GBP
    1
    2.31959
  • JPY
    100
    1.22854
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички