Почистане на мазе - съвети как да се справим бързо и лесно


Почистане на мазе - съвети как да се справим бързо и лесно
Снимка: iStock

321

Домът ни е мястото, където трябва да се чувстваме уютно и комфортно. Всеки обича да му е подредено и чисто вкъщи, но има едно място, което често забравяме да почистим - мазето. В повечето случаи мазетата се използват за складиране на вещи и оборудване, което не използваме всекидневно, затова то лесно може да се превърне в препълнено с боклук пространство. В тази статия ще ви предложим няколко съвета как да почистите мазето си бързо и лесно. 

Първата и най-важна стъпка е да направите план за почистването на мазето. Хубаво помислете кои вещи ще задържите и от кои наистина се нуждаете. Решете кои неща ще изхвърлите и кои не. Тогава вече може да помислите за пространството и как да го оптимизирате, за да имате бърз и лесен достъп до вещите, които използвате по- редно. Разделете пространството на секции и се фокусирайте върху тях една по една. Започнете с една от най-големите зони, за да се освободите от по-голямата част от боклука и да имате свобода за действие.

Следващата важна стъпка е да прегледате внимателно всеки предмет, който се намира в мазето. Решете кое е от значение за вас и ще ползвате и кое може да бъде изхвърлено или дарено. Прегледайте внимателно рисунки, дрехи, обувки, оборудване и други предмети и решете кое от тях да остане и кое да бъде изхвърлено. Не забравяйте, че част от тези вещи са вашите спомени и не прибързвайте с решението да ги захвърлите на боклука, защото впоследствие може да съжалявате. 

Често превръщаме мазето във временно сметище за ненужни вещи и строителни отпадъци. Поради липса на време или желание, просто преместваме строителни материали като цимент, шпакловка и тухли в мазето. Но честно казано това не е добър вариант, тъй като "отлагаме неизбежното". Те трябва да бъдат разделени и изхвърлени на определените за целта депа за рециклиране. Затова, когато "сортирате" вещите и отпадъците в мазето, то трябва да разделяте и отпадъците - от битови до строителни. Всички видове строителни материали трябва да бъдат извозени до депата за тяхното безопасно унищожаване и рециклиране. Ако не разполагате с контейнер или превоз за извозване на строителни отпадъци до сметище - потърсете такъв под наем от някоя фирма предлагаща кърти чисти извозва цени услуги, например. 

След като сте определили кое да запазите и кое да изхвърлите, може да преминете към почистването на самото пространство. Започнете с премахването на паяжини, прах и мръсотия от стените и пода на мазето. След това може да почистите прозорците (ако има такива), за да влезе повече светлина в пространството. 

Тук е момента да посочим, че вероятно ще имате нужда от помощ за изнасянето или изхвърлянето на някои вещи. Така, че е хубаво да имате поне един помощник в тази задача, с който да изнесете по-тежките неща. Както и да ги натоварите на транспортното средство, с което ще ги преместите на друго място или извозите боклуците до сметището. Със сигурност ненужните вещи може да ги натрошите на по-малки и леки парчета, за да облекчите изнасянето им, но ще ви бъде нужна помощ за по-тежките и обемисти предмети, които искате да запазите.

Ако нямате човек на разположение в момента, то можете да използвате услугите на хамалски и транспортни фирми. Те ще ви помогнат да пренесете всичко необходимо от мазето до друго място или да се погрижат за изхвърлянето на ненужните вещи.

Когато избирате хамали за почистване на мазета, е важно да изберете лицензирани и опитни професионалисти, които разбират спецификата на работата и са обучени да използват правилните техники и оборудване. По този начин можете да се уверите, че почистването на мазето ще бъде извършено коректно и безпроблемно.

Неконтролираното изхвърляне на мебели и ненужни вещи може да има отрицателни последици както за околната среда, така и за нашето здраве. Затова всички хора трябва да бъдем отговорни и да бъдем примера, който искаме да виждаме в останалите. Не захвърляйте отпадъците си в общите кофи за смет, ами вземете необходимите мерки и ги изхвърлете на специализираните депа, където ще бъдат унищожени безопасно или рециклирани. Ненужните мебели, електроуреди и вещи, които са в добро състояние, пък може да дарите или продадете, вместо да ги оставяте до контейнерите за боклук.

Спазвайки гореспоменатите съвети, то всяко почистване на мазе може да бъде изпълнено бързо и лесно. Помислете за мазето като за функционално пространство на вашето жилище и го поддържайте чисто и подредено, за да може да се възползвате максимално от него. Не се притеснявайте да се обърнете към фирма за хамалски и транспортни услуги, ако имате нужда от помощ с товаренето и извозване на строителни отпадъци и ненужни вещи до сметище.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75789
  • GBP
    1
    2.32069
  • JPY
    100
    1.25648
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички