Близо 70% от отглежданите плодове и зеленчуци съдържат 230 различни пестицида. Това сочи тазгодишното изследване на американската организация Environmental Working Group, която се позовава на данни на земеделското министерство на САЩ.
Оказва се, че най-много пестициди са открити в ягодите и спанака. В изследваните сладки червени плодове са установени 20 пестицида, а в спанака - повече такива вещества, отколкото във всеки друг зеленчук, съобщава Time.
От организацията наричат най-засегнатите продукти "Мръсната дузина". Освен ягодите и спанака, най-много пестициди има в нектарините, ябълките, гроздето, прасковите, черешите, крушите, доматите, целината, картофите и някои сортове пипер. Над 98% от изследваните праскови, череши и ябълки са съдържали поне един пестицид.
-
8 трика, чрез които ресторантите манипулират клиентите
Не се заблуждавайте - колкото и в любимия ви ресторант да ви...
виж още
В същото време е изготвен и списък с т.нар "Чисти 15" - петнадесетте култури, в които има най-малко пестициди. Те включват: авокадо, сладка царевица, ананас, зеле, лук, грах, папая, манго, аспержи, патладжани, два сорта пъпеши, киви, броколи и карфиол.
Колко опасно е консумирането на плодове и зеленчуци с пестици? Властите следят доста стриктно за използването само на разрешени вещества в земеделието, които не застрашават човешкото здраве. Въпреки това ефектите от пестицидите продължават да са обект на много проучвания. Едно скорошно такова например твърди, че има връзка между консумацията на пестициди и проблемите при зачеване.
Коментари