Италианската верига от заведения за бързо хранене Pane&Trita пусна в продажба бургер с брашно от щурци, съобщава в. „Кориере дела сера“.
Продуктът се нарича „Грило чийзбургер“, в превод от италиански - „чийзбургер с щурец“. Цената на бургера е 11,90 евро и ще се предлага по 100 броя на ден в продължение на седмица. След това ще може да стане част от менюто като фиксирано предложение, което ще се фокусира върху телешки бургери и „традиционни“ меса, без да се отказва от иновациите.
Новият чийзбургер се описва от създателите си като свеж и примамващ с вида си. Предназначен е за почитателите на кулинарните експерименти. „Пригответе се да скочите от стола си благодарение на вкус, който не сте изпитвали досега. Pane&Trita пуска първия бургер в Италия, приготвен с брашно от щурци. Добър, забавен, устойчив!“, казват от заведението.
Менюто гласи „Богат на протеини и с много ниско съдържание на мазнини и въглехидрати, грило бургерът е 100% италиански продукт, приготвен с подбрани съставки и качествени суровини: боб канелини, задушени картофи, галета, вода, слънчоглед, мая, сол, екстракт от ечемичен малц, брашно от домашен щурец (1,6%) и сол”.
Към сместа за хлебчето е добавено брашно от щурци, което се получава от стопанство в Германия. Добавя се разпопено сирене скаморца, лилаво зеле, американски картофки и сос. Хлебчето пък е оцветено с готварска боя в зелено, за да изглежда бургерът още по-оригинален.
На 24 януари ЕС прие нов регламент, в който се позволява търговията и използването на брашно от домашни щурци.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Червеят става част от трапезата на европееца
Производители и преработватели на насекоми искат правна регламентация за сектор "Инсекти"
Коментари