Трябва да се грижим добре за храносмилателната си система и да я поддържаме здрава, а това означава да следите менюто си внимателно и да избягвате храни, които причиняват подуване на корема и силен чревен дискомфорт.
Храните, които могат да причинят подуване на корема
Ябълките и крушите са много полезни и съдържат фибри, които ще подпомогнат поддържането на добра фигура. Но тъй като са влакнести, те могат да навредят на стомаха и да ви накарат да се чувствате подути.
Любимата на всички пица всъщност е пълна със сол и мазнини, което може да подуе корема ви. Ако хапвате твърде много сол, това ще доведе до задържане на вода в тялото ви и временно наддаване на тегло. Мазните храни могат да забавят изпразването на стомаха, оставяйки ви да се чувствате сити и подути. Така че пицата не е най-добрата идея за честа закуска.
Внимавайте с алкохола, защото ако прекалявате с количеството – това може да забави изпразването на стомаха, което може да ви накара да се почувствате подути. Алкохолът също може да причини задържане на вода, причинявайки подуване. Има и силен диуретичен ефект.
Лукът е важна и основна част от нашата кухня, но е основен източник на фруктани, клас олигозахариди или сложни захари, които тънките черва не могат да разградят. Това може да предизвика болки в корема и подуване.
Царевицата, която съдържа вид въглехидрат, не е лесна за усвояване, а напротив – много трудно се разгражда в тялото. Така може да усетите подут корем и газове.
Протеиновият бар включва протеинов изолат, извлечен от соеви зърна. Соята съдържа олигозахариди, захарни молекули, които тялото не може напълно да разгради. Попадайки в стомаха, тези олигозахариди ферментират. Това причиняват газове и подуване на корема.
Млечните продукти също присъстват активно на нашата трапеза, но могат да доведат до подуване. Когато лактозата се абсорбира слабо в тънките черва, тя пътува до дебелото черво, където ферментира от чревни бактерии. Резултатът често е газове и подуване на корема.
Коментари