Внимавайте с тези храни - могат да причинят подуване на корема


Внимавайте с тези храни - могат да причинят подуване на корема
Снимка: iStock/Guliver

188

Трябва да се грижим добре за храносмилателната си система и да я поддържаме здрава, а това означава да следите менюто си внимателно и да избягвате храни, които причиняват подуване на корема и силен чревен дискомфорт.

Храните, които могат да причинят подуване на корема

Ябълките и крушите са много полезни и съдържат фибри, които ще подпомогнат поддържането на добра фигура. Но тъй като са влакнести, те могат да навредят на стомаха и да ви накарат да се чувствате подути.

Любимата на всички пица всъщност е пълна със сол и мазнини, което може да подуе корема ви. Ако хапвате твърде много сол, това ще доведе до задържане на вода в тялото ви и временно наддаване на тегло. Мазните храни могат да забавят изпразването на стомаха, оставяйки ви да се чувствате сити и подути. Така че пицата не е най-добрата идея за честа закуска.

Внимавайте с алкохола, защото ако прекалявате с количеството – това може да забави изпразването на стомаха, което може да ви накара да се почувствате подути. Алкохолът също може да причини задържане на вода, причинявайки подуване. Има и силен диуретичен ефект.

Лукът е важна и основна част от нашата кухня, но е основен източник на фруктани, клас олигозахариди или сложни захари, които тънките черва не могат да разградят. Това може да предизвика болки в корема и подуване.

Царевицата, която съдържа вид въглехидрат, не е лесна за усвояване, а напротив – много трудно се разгражда в тялото. Така може да усетите подут корем и газове.

Протеиновият бар включва протеинов изолат, извлечен от соеви зърна. Соята съдържа олигозахариди, захарни молекули, които тялото не може напълно да разгради. Попадайки в стомаха, тези олигозахариди ферментират. Това причиняват газове и подуване на корема.

Млечните продукти също присъстват активно на нашата трапеза, но могат да доведат до подуване. Когато лактозата се абсорбира слабо в тънките черва, тя пътува до дебелото черво, където ферментира от чревни бактерии. Резултатът често е газове и подуване на корема.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.76249
  • GBP
    1
    2.31959
  • JPY
    100
    1.22854
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички