Яйцата са много полезни за цялостното здраве и са незаменим протеин от нашето меню. Имат високо съдържание на холин и витамин D. Първото вещество нормализира обмяната на веществата, докато второто е необходимо за усвояването на калция. Подходящи са много хора, както и за спортистите, но има и такива групи – които трябва да внимават с тяхната консумация.
За кого яйцата са категорично забранени?
Яйчният жълтък съдържа холестерол. Това вещество е необходимо за производството на хормони, но ако попадне в тялото в излишък, рискът от развитие на сърдечни и съдови заболявания става значително по-висок.
Ако сте склонни към висок холестерол по определени причини, трябва сериозно да ограничите консумацията на яйца, за да не увеличите рискът от инфаркт и инсулт.
Яйцата трябва да бъдат напълно изключени от диетата ви, ако страдате от панкреатит в остър стадий. Също така този продукт е строго забранен за хора с хранителни алергии към него.
Ползи от консумацията на яйца
Лутеинът и зеаксантинът, които се съдържат в яйцата, са антиоксиданти, които са много полезни за здравето на очите. Те се натрупват в ретината на окото и противодействат на някои от дегенеративните процеси, засягащи очите. Яйчните жълтъци съдържат големи количества лутеин, зеаксантин, както и витамин А.
Съставът на яйцата варира в зависимост от начина на хранене и отглеждане на пилетата. Яйцата от пилета, отглеждани на пасища и/или хранени с храна, обогатена с омега-3, обикновено съдържат много по-високи нива на омега-3 мастни киселини.
Яйчният белтък съдържа всички основни аминокиселини в добри пропорции. Консумирането на достатъчно протеин може да помогне при загуба на тегло, увеличаване на мускулна маса, понижаване на кръвното налягане и подобряване на здравето на костите.
Яйцата са перфектна закуска, като ще ви заситят за дълго време и ще ви накарат да намалите следващия прием на кaлории. Консумацията им се препоръчва по време на режими за отслабване.
Коментари