Внимавайте с консумацията на яйца, ако страдате от тези заболявания


Внимавайте с консумацията на яйца, ако страдате от тези заболявания
Снимка: iStock

50

Яйцата са много полезни за цялостното здраве и са незаменим протеин от нашето меню. Имат високо съдържание на холин и витамин D. Първото вещество нормализира обмяната на веществата, докато второто е необходимо за усвояването на калция. Подходящи са много хора, както и за спортистите, но има и такива групи – които трябва да внимават с тяхната консумация.

За кого яйцата са категорично забранени?

Яйчният жълтък съдържа холестерол. Това вещество е необходимо за производството на хормони, но ако попадне в тялото в излишък, рискът от развитие на сърдечни и съдови заболявания става значително по-висок.

Ако сте склонни към висок холестерол по определени причини, трябва сериозно да ограничите консумацията на яйца, за да не увеличите рискът от инфаркт и инсулт.

Яйцата трябва да бъдат напълно изключени от диетата ви, ако страдате от панкреатит в остър стадий. Също така този продукт е строго забранен за хора с хранителни алергии към него.

Ползи от консумацията на яйца

Лутеинът и зеаксантинът, които се съдържат в яйцата, са антиоксиданти, които са много полезни за здравето на очите. Те се натрупват в ретината на окото и противодействат на някои от дегенеративните процеси, засягащи очите. Яйчните жълтъци съдържат големи количества лутеин, зеаксантин, както и витамин А.

Съставът на яйцата варира в зависимост от начина на хранене и отглеждане на пилетата. Яйцата от пилета, отглеждани на пасища и/или хранени с храна, обогатена с омега-3, обикновено съдържат много по-високи нива на омега-3 мастни киселини.

Яйчният белтък съдържа всички основни аминокиселини в добри пропорции. Консумирането на достатъчно протеин може да помогне при загуба на тегло, увеличаване на мускулна маса, понижаване на кръвното налягане и подобряване на здравето на костите.

Яйцата са перфектна закуска, като ще ви заситят за дълго време и ще ви накарат да намалите следващия прием на кaлории. Консумацията им се препоръчва по време на режими за отслабване.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75821
  • GBP
    1
    2.32215
  • JPY
    100
    1.23834
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички