Пъпешът е нискокалоричен продукт, съдържа протеини, въглехидрати, органични киселини, витамини и минерали. Водата и електролитите, съдържащи се в пъпеша помагат за поддържане на водния баланс в организма. Пъпешът е много полезен за сърцето.
Този плод съдържа витамин С - антиоксидант, който предотвратява стареенето на клетките, намалява възпалението в тялото, подпомага усвояването на желязото, участва в синтеза на колаген и укрепва имунната система.
Силиций в пъпеша подпомага укрепването на стените на кръвоносните съдове, поддържа структурата на хрущялната тъкан, връзките и поддържа хидратацията на кожата. Фолиевата киселина подпомага здравето на нервната и репродуктивната система. Калият в него помага за регулиране на кръвното налягане, участва в процесите на нервните импулси, стимулира производството на колаген.
Летен плод с изключително много ползи за вашето здраве
Пъпешът съдържа още магнезий, желязо, калций, фосфор, селен и витамини от група В. Пулпата на продукта съдържа антиоксиданти. Съдържа фибри, които подпомагат храносмилането и предотвратява запек.
Семената на пъпеша са богати на бета-каротин, витамин РР, фолиева киселина, имат положителен ефект върху фертилните функции на мъжете. Семената имат диуретично, противовъзпалително действие, подобряват състоянието на черния дроб и бъбреците.
За какво да внимавате при консумация на пъпеш?
Пъпешът съдържа значително количество фруктоза – така че ако ядете прекалено много, това може да доведе до мастна дегенерация на черния дроб. Хората с метаболитни заболявания трябва да намалят консумацията на пъпеши.
Трябва да имате предвид, че може и да се отровите от пъпеш. Отравянето се причинява от нитрати, които постъпват в плодовете от почвата по време на отглеждането. Най-опасни в това отношение са ранните плодове и много късните. Най-високата концентрация на нитрати е в областта на кората.
Консумацията на пъпеш може да причини алергия, а при чернодробни заболявания може да се появи пептична язва, нарушения на микробиома, гадене, подуване на корема.
Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.
Коментари