При висока кръвна захар: Този плод е подходящ за вас


При висока кръвна захар: Този плод е подходящ за вас
Снимка: iStock

547

Ползите от крушите за цялостното здраве са много, така че продължете да четете и включете тези плодове в менюто си. Възползвайте се от високото им съдържание на фибри и антиоксиданти.

Ползи от крушите

Крушите предпазва от колоректален рак и диабет. Имат способността да се противопоставят на развитието на рак на червата и да нормализират нивото на кръвната захар. Високото съдържание на антиоксиданти намаляват възпалението в тялото.

Фибрите в крушите забавят усвояването на захарта в кръвта, но при условие, че тези плодове не са презрели. Презрелите круши са много сладки и това осигурява допълнителен гликемичен товар за клетките. Ако включите плода в менюто си дори веднъж седмично – това намалява риска от развитие на диабет с 3 процента. Фибрите също така насърчават развитието на популация от полезни бактерии – затова са превенция на колоректален рак. Много са богати на витамин С, който също има безброй ползи за здравето.

Този плод има благоприятно въздействие върху здравето ви

Крушите са полезни при сърдечни заболявания, безсъние, висок холестерол в кръвта. Органичните киселини, съдържащи се в плодовете, подобряват храносмилането, метаболизма, стимулират дейността на бъбреците и черния дроб. Етерични масла в крушите повишават защитните сили на организма и действат противовъзпалително.

Вреда от круши

Наред с многобройните ползи, които изброихме до момента – има и вреда от крушите, ако ги консумирате в прекалено големи количества. Възможно е да имате алергия към плодове, която се проявява под формата на кожни обриви, сърбеж, подуване на ларинкса или дори анафилактичен шок. Сорбитолът, съдържащ се в крушите, може да причини симптоми на синдром на раздразнените черва, подуване на корема, газове и диария при чувствителни хора.

Подходящо количество за консумация

Препоръчително е възрастен човек да изяжда от 1 до 2 круши на ден, в зависимост от нуждите и цялостната диета. Избирайте леко недоузрели круши, за да намалите гликемичния индекс и да контролирате нивата на кръвната захар.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80744
  • GBP
    1
    2.34681
  • JPY
    100
    1.19828
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички