Дините са чудесен летен плод с много ползи за цялостното здраве. Но все пак имат и противопоказания в някои случаи, за които е добре да внимавате. Пациенти с тежки случаи на сърдечна и бъбречна недостатъчност, както и със захарен диабет – трябва да ги избягват.
При кои заболявания не трябва да се яде диня?
Приемът на течности е много важен за поддържане на добро здраве, но това не важи в изключително тежки случаи на сърдечна недостатъчност и бъбречна недостатъчност, когато има отоци в цялото тяло. Освен ако няма сериозни проблеми с нарушен електролитен метаболизъм, което е изключително рядко при здрави хора, течността трябва да се намали.
Динята има диуретичен ефект и е с високо съдържание на вода – в стандартните случаи дори е полезна за бъбреците. Трябва да се обърне внимание и на това, че има високо съдържание на захар и може да навреди на хората с диабет. Плодът не трябва да се консумира при сърдечна и бъбречна недостатъчност.
Бъбреците на здрави хора могат да се справят с известно увеличаване на количеството течност, така че динята не е противопоказана за тях. Трябва да се внимава само във вече посочените случаи. Съставът на плода е много добър и съдържа малко сол.
Този летен плод ще подобри цялостното Ви здраве
Ползите от динята
Динята е 90% течност, така че е чудесен плод, за да запълните липсите на вода за вашето тяло. За нормалното функциониране на тялото на възрастен човек са необходими около 2 литра вода на ден, включително тази, получена от храната. Не всеки успява да си набави такова количество вода само чрез пиене, така че е добре да включите и водни храни, като динята в менюто си. Динята има ниско съдържание на калории, съдържа фибри и засища за дълго време.
Подобрява състоянието на кожата, защото съдържа витамин А - почти 25% от препоръчителния дневен прием. Косата става по-хидратирана, по-силна и блестяща. В допълнение, витамин А насърчава производството на еластин и колаген, които са отговорни за младата и здрава кожа.
Динята съдържа аскорбинова киселина, която кара имунната система във система да функционира по най-добрия начин. Витамин С в плода предпазва организма от вирусни и инфекциозни заболявания и предотвратява преждевременното стареене на клетките.
Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.
Коментари