Полезни храни за черен дроб и жлъчка: Ето кои са


Полезни храни за черен дроб и жлъчка: Ето кои са
Снимка: iStock

624

Черният дроб и жлъчката са важни органи в нашето тяло, така че трябва да положим усилия, за да ги поддържаме здрави за по-дълго време. От черния дроб зависи пречистването на тялото от вредни токсини, алергени, алкохол, излишни хормони и невротрансмитери, както и други задачи, като:

  • образуване на жлъчка и жлъчни киселини, участващи в смилането и усвояването на мазнините;
  • синтез на холестерол, необходим за изграждането на клетките и възстановяването на тъканите,
  • осигуряване на запаси от витамини A, D, B12.

Има полезни храни, които да включите в ежедневната си диета, за да подпомогнете черния дроб, неговата работа и храносмилателната система като цяло. Ако имате възпаление на жлъчката, храни като тиква, цвекло, червени горски плодове, куркума и зелен чай – ще са от полза за черния ви дроб. Продължете да четете, за да разберете какви са ползите от тези храни.

Полезни храни за жлъчката и черния дроб

Тиква 

Пулпата на този зеленчук съдържа вещества, които имат хепатопротективен ефект, които участват в изграждането на клетъчната мембрана на хепатоцитите – чернодробните клетки, в метаболизма на холестерола и защитата на липидите в клетъчната мембрана от окисление. Това са:

  • витамин А (каротеноиди)
  • фосфолипиди
  • ненаситени мастни киселини омега-3 и омега-6.

Тиквата е богата и на фибри, които имат лек холеретичен и противовъзпалителен ефект.

Цвекло

Този зеленчук е богат е на витамини А, витамини от група В и фосфор. Те са градивен материал за чернодробните клетки. Фибрите в цвеклото стимулират жлъчните пътища и помагат при застой на жлъчката.

Червени горски плодове 

Те съдържат много каротин, аскорбинова киселина и диетични фибри.

Зелен чай

Тази напитка съдържа танин, кофеин и голямо количество витамин С. Те допринасят за противовъзпалително и антиоксидантно действие. Зеленият чай намалява и нивото на общия холестерол и „лошия“ холестерол (LDL).

Куркума

Тази популярна подправка съдържа полезни етерични масла. А куркуминът има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.85809
  • GBP
    1
    2.3487
  • JPY
    100
    1.20337
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички