Полезни горски плодове за здравето на сърцето


Полезни горски плодове за здравето на сърцето
Снимка: iStock

3229

Здравето на сърцето е много важно, за да се чувствате добре. Обърнете му специално внимание, като подобрите менюто си. Продължете да четете, за да разберете кои са най-полезните плодове, пълни с хранителни вещества, които насърчават сърдечно-съдовото здраве.

Ползите от горските плодове за сърцето

Една от основните причини, поради които горските плодове са полезни, е високото съдържание на антиоксиданти, като антоцианини, елагова киселина и ресвератрол. Те помагат за намаляване на оксидативния стрес и възпалението, като потенциално намаляват риска от сърдечни заболявания. Богати са също на витамини A, C и E, които допринасят за здравето на сърцето.

Горските плодове съдържат и фибри, което също ги прави изключително полезни. Научните изследвания показват, че богатата на фибри диета е свързана с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания. Плодовете съдържат и микроелементи като фолиева киселина, калций и селен. Всички изброени до момента неща ще подобрят общото ви състояние и здравето на сърцето.

Горските плодове са особено полезни при хора, които имат сърдечно-съдови рискови фактори като диабет, висок холестерол, метаболитен синдром, високо кръвно налягане, както и пушачите. Ако ги включите в менюто си може да намалите общия сърдечно-съдов риск.

Няма точно количество плодове, което трябва да изядете, за да извлечете ползите, но е важно да се храните разнообразно и да ограничите вредните храни.

Някои проучвания показват, че яденето на горски плодове три пъти седмично може да е от полза за здравето на сърцето. Консумирайте различни горски плодове, за да получите комбинация от различни хранителни вещества и антиоксиданти.

Горски плодове, които се открояват с ползите си, са къпините – заради високото си съдържание на фибри и антиоксиданти, както и боровинките. Те имат високо съдържание на антиоксиданти и потенциал за подобряване на здравето на сърцето чрез понижаване на кръвното налягане и холестерола.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.76249
  • GBP
    1
    2.31959
  • JPY
    100
    1.22854
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички