Подходящи плодове при висока кръвна захар


Подходящи плодове при висока кръвна захар
Снимка: iStock

912

Високите нива на кръвна захар могат да бъдат притеснителни, затова трябва да се погрижите за менюто си. Плодовете съдържат въглехидрати, които могат да повлияят на нивата на кръвната захар, но те съдържат и фибри, витамини, минерали и антиоксиданти, които могат да помогнат за контролиране на нивата на глюкозата в кръвта. Така че внимателно трябва да обмислите менюто си и какво е подходящо да включите.

Фруктозата, която се съдържа в тях, е вид захар. Когато ядем плодове, фруктозата навлиза в кръвта и води до повишаването й. Въпреки това, за разлика от глюкозата, фруктозата не изисква инсулин за своя метаболизъм. Това означава, че фруктозата може да се използва от организма без участието на инсулин.

Ако включите правилни плодове в менюто си, които съдържат фибри, те ще спомогнат за забавяне на процеса на храносмилане и усвояване на въглехидратите. Това може да помогне за предотвратяване на пикове на кръвната захар след хранене.

Подходящи плодове за вашето меню

Плодове с висок гликемичен индекс (GI) са банани или грозде и могат да доведат до по-бързо повишаване на кръвната ви захар, отколкото плодове с нисък GI, като ябълки, ягоди, грейпфрути, портокали, череши, малини, боровинки и касис. Тези с нисък гликемичен индекс съдържат по-малко захар и повече фибри, което помага за забавяне на процеса на храносмилане и усвояване на въглехидратите, предотвратявайки внезапни скокове в нивата на кръвната захар след хранене.

За да се ориентирате най-добре – обърнете внимание на цветя на зеленчуците и плодовете. Жълтите плодове са богати на картеноиди, които укрепват сърдечно-съдовата система на човека - жълти ябълки, кайсии, праскови, пъпеши, банани, ананаси, карфиол и царевица.

Зеленчуците и плодовете с оранжев цвят съдържат бета-каратин, който е силен антиоксидант и има противоракови свойства - моркови, манго, тиква, морски зърнастец и др.

Червеният цвят показва наличието на флавоноиди в зеленчуците и плодовете, които предпазват тялото от въздействието на свободните радикали - червени ябълки, дини, череши, нарове, ягоди, малини, червени боровинки, домати, цвекло и др.

Зелените зеленчуци и плодове съдържат хлорофил, магнезий, калий и калций, които подобряват храносмилането, укрепват нервите и др. Богати са на витамини А, В, С – това са ябълки, киви, авокадо, краставици, зеле, грах, спанак, целина, маруля и др. са зелени на цвят.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8165
  • GBP
    1
    2.35223
  • JPY
    100
    1.1878
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички