По дефиниция кулинарията създава нещо, което прави хората щастливи. Освен че утолява глада, доставя удоволствие на човека и зрително, и обонятелно, радва го с вид и аромат. Талантливите шеф-готвачи обаче не се задоволяват с основните усещания, които носи храната, и използват всеки възможен случай, за да се учат от тези, които я издигат на друго ниво и определят тенденциите във висшата кухня.
Нов кулинарен форум дава заявка, че ще даде тласък напред на родните готвачи и ресторантьори, като им предоставя възможност да видят на живо постиженията и идеите на утвърдени български и световни авторитети в професионалната кухня.
GastronomiX ще се проведе на 9, 10 и 11 ноември като част от хорека изложението СИХРЕ в Интер Експо Център - София. Събитието се организира от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), главно в лицето на шеф-готвачите Андре Токев и Димо Димов.
Кулинарна философия
Сред лекторите в GastronomiX са утвърдени шеф-готвачи като Йонас Лундгрен от Швеция, Ян Сминк от Холандия и от българска страна Димо Димов, Милен Панев, Алекс Иванчев, Борислав Екзархов, Ради Стамболов, Елица Божинова и Йоана Петрова.
Всички те ще изнесат лекции-презентации и ще направят демонстрации с различни теми. От БАПГ споделят, че основната цел на форума е да се даде възможност на изграждащите се готвачи и ресторантьори да получат идеи и вдъхновение, за да овладеят по-горни нива в професията.
Според програмата на GastronomiX демонстрационното готвене е със свободен достъп за гостите на СИХРЕ, а достъпът до програмата от лекции и презентации е с платен вход или покана. Подробностите и пълна програма на събитието ще бъдат обявени скоро на сайта на СИХРЕ.
Тази година изложението ще се проведе за 16-и пореден път, като в него ще бъдат представени продукти и услуги на 80 бранда от 22 държави. Освен GastronomiX в програмата на СИХРЕ са включени тематични семинари и други предизвикателства за кулинари и баристи, които също предстои да бъдат обявени.
Коментари