Най-големият страх на Бил Гейтс може да убие 33 млн.души


Най-големият страх на Бил Гейтс може да убие 33 млн.души
Снимка: Getty Images

2356

Човек едва ли би си помислил, че оптимистичният и вечно усмихнат (да не пропуснем – и най-богат в света) Бил Гейтс се страхува от нещо. В интервю за Vox обаче той призна, че има едно сериозно притеснение за човечеството.

„Не смятам, че шансовете да има ядрена война в близките години са големи. Но шансовете да се разпространи смъртоносна епидемия са над 50%“, заяви той. По думите му това е особено страшно предвид неадекватната и ненавременна реакция на света при последната епидемия – на вируса ебола.

Исторически погледнато, най-скорошната пандемия е тази от испанска треска. През 1918 и 1919 г. от нея загиват между 20 и 40 млн.души – повече отколкото в Първата световна война. Още по-плашещо е, твърди Гейтс, че дори не знаем откъде е дошла испанската треска (наречена е така само защото първо пресата в Испания е съобщила за нея).

В много отношения днес светът дори е по-уязвим към разпространение на болести. Според Гейтс 50 пъти повече хора пресичат границите в сравнение с 1918 г. Заради това и други фактори Гейтс твърди, че следващата испанска треска може да убие 33 милиона души за 250 дни. „Създадохме най-опасната среда, позната в историята на човечеството“, завършва създателят на Microsoft.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички