В някои държави има специфични правила по отношение на бакшишите. В повечето обаче са в сила универсални норми. Вижте този кратък наръчник за подходящата сума, с която да възнаграждавате хората, извършващи услуги:
Сервитьор. Бакшиш: 17-20 % от сметката. Дори да не сте доволни от обслужването, редно е да оставите поне 15% бакшиш
Служител на паркинг. Бакшиш: 1 - 5 лева. Ако са двама служители - единият откарва, а другият връща колата ви, дайте по нещо и на двамата.
Доставчик на храна. Бакшиш: 2 - 4 лева. Дайте повече, ако времето е лошо.
Козметичен или фризьорски салон. Бакшиш: 15 – 25 % от стойността на услугата.
Барман. Бакшиш: 1 лв. за бира; 1 - 2 лв. за коктейли; 15% при по-голяма сметка. Колкото по-дълго е времето за приготвяне на питието ви, толкова по-голям бакшиш трябва да оставите.
Шофьор на такси. Бакшиш: 10 - 18 % от сметката. Дайте по-голям бакшиш, ако слезете на място, където е по-трудно шофьорът да намери следващ клиент.
Коментари