Включването на полезни плодове и зеленчуци в менюто ви е от огромно значение за вашето здраве и за това как се чувствате. Може би не сте и подозирали, но прасковата е изключително полезна при много болести и съдържа много витамини. Продължете да четете, за да научите повече.
Ползи от прасковите
Прасковата е много полезен плод за възрастни хора, особено за жени. Благодарение на високото съдържание на витамин К, както и на калций и фосфор, предотвратява развитието на остеопороза. Прасковата нормализира кръвното, пречиства артериите, намалява риска от образуване на кръвни съсиреци и укрепва сърдечния мускул. Плодът е полезен и за храносмилателната система. Функционирането на стомашно-чревния тракт се подобрява и тялото се почиства от токсини.
Имате липса на витамини? Ето как да си ги набавите
Прасковата е богата на витамин А. А витамин С в състава й помага за укрепване на имунната система, производството на колаген и изглаждането на бръчките. Съдържа витамин Е и витамини от група В.
Пектинът в продукта премахва излишните мазнини и намалява нивата на лошия холестерол. Редовната употреба намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, сенилна деменция и анемия.
Вреда от прасковите
Симптоми от алергия от прасковите са парене и сърбеж в устата, подуване на устните, обриви по кожата на лицето, гърдите и коленете, диария, гадене и повръщане. Плодът може да навреди на здравето на хората с диабет.
Ядките на прасковите не се препоръчват за консумация, защото съдържа циановодородна киселина, което е опасна за човешкото здраве.
Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.
Коментари