Летен плод с изключително много ползи за вашето здраве


Летен плод с изключително много ползи за вашето здраве
Снимка: iStock

1200

Включването на полезни плодове и зеленчуци в менюто ви е от огромно значение за вашето здраве и за това как се чувствате. Може би не сте и подозирали, но прасковата е изключително полезна при много болести и съдържа много витамини. Продължете да четете, за да научите повече.

Ползи от прасковите

Прасковата е много полезен плод за възрастни хора, особено за жени. Благодарение на високото съдържание на витамин К, както и на калций и фосфор, предотвратява развитието на остеопороза. Прасковата нормализира кръвното, пречиства артериите, намалява риска от образуване на кръвни съсиреци и укрепва сърдечния мускул. Плодът е полезен и за храносмилателната система. Функционирането на стомашно-чревния тракт се подобрява и тялото се почиства от токсини.

Имате липса на витамини? Ето как да си ги набавите

Прасковата е богата на витамин А. А витамин С в състава й помага за укрепване на имунната система, производството на колаген и изглаждането на бръчките. Съдържа витамин Е и витамини от група В.

Пектинът в продукта премахва излишните мазнини и намалява нивата на лошия холестерол. Редовната употреба намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, сенилна деменция и анемия.

Вреда от прасковите

Симптоми от алергия от прасковите са парене и сърбеж в устата, подуване на устните, обриви по кожата на лицето, гърдите и коленете, диария, гадене и повръщане. Плодът може да навреди на здравето на хората с диабет.

Ядките на прасковите не се препоръчват за консумация, защото съдържа циановодородна киселина, което е опасна за човешкото здраве.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80744
  • GBP
    1
    2.34681
  • JPY
    100
    1.19828
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички