Къде се осъществява счетоводното отчитане?


Къде се осъществява счетоводното отчитане?
Снимка: iStock

357

Счетоводното отчитане е процес, който проследява действията, водещи до промяна във финансовото състояние на предприятието, независимо дали в положителна или отрицателна посока. Тези движения са познати още като стопански операции и се осчетоводяват в хронологичен ред.

Научете повече са видовете счетоводно отчитане, къде е приложимо и защо да се доверите на професионален счетоводител от екипа на Polejanov.

Какво представлява и какви видове има?

Познато е още като аналитично счетоводство и представлява инструмент за вземане на управленски решения от ръководството на даденото предприятие.

То дава много важна информация, касаеща целия производствен процес на предприятието. То се разграничава на:

1. Текущо

Може да бъде хронологично и систематично и касае последователно отчитане на дейността според времето и мястото на конкретните стопански операции.

При хронологичното статиите се съставят последователно, а отразяването им в дневниците се осъществява според реда, в който са се случили. Систематичното включва вписването на всички стопански операции в главната книга. Двете са неразделни и не могат да съществуват самостоятелно.

От своя страна хронологичното се разпределя на синтетично и аналитично.

2. Периодично

То се извършва в края на един отчетен период и взема предвид всички стопански операции и дейност на компанията, която е водена според принципите на текущото. Необходимо е, за да се установи финансовия резултат на компанията и да се изготви ГФО. Нарича се още счетоводно приключване и се осъществява на годишна база. Това отчитане изисква нужните познания и отговаряне на законовите изисквания и разпоредби. То е продължителен процес и представя информация за финансовото и имущественото състояние на фирмата за една година.

Аналитичното счетоводство е неизменна част от изготвянето на планове, анализиране и формиране на бюджета. То служи за изготвяне на прогноза за бъдещи периоди.

Къде се осъществява?

Това отчитане се извършва в различни бизнес организации, включително малки, средни и големи фирми, които осъществяват търговска дейност. Прилага се още в рамките на неправителствени организации, като различни фондации и асоциации, при които се наблюдават финансови транзакции и необходимост за тяхната отчетност.

Осъществява се още в общини, държавни предприятия и други публични институции, където се извършват операции с прехвърляне на финанси.

То може да се осъществява вътрешнофирмено и външнофирмено. В първия вариант се осъществява от счетоводител, назначен в конкретното предприятие, на трудово или облигационно договорно правоотношение.

Външнофирменото осъществяване на отчетността се доверява на предприятия, познати като счетоводни къщи, които разполагат нужните регистрации и отговарят на утвърдените правила за изготвяне на отчети и приключване на счетоводната година.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички