Червеното месо присъства сравнително често в нашето меню, но за някои хора то може да бъде много вредно. Продължете да четете, за да разберете кой е добре да го избягва.
Червеното месо може да повиши нивата на холестерола в кръвта, кръвното налягане, води до развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система и риск от рак. Това предупреждават експерти. Има 6 категории хора, които трябва да изключат този вид месо от менюто си.
- хора с високи нива на холестерол
- пациенти с алфа-гал синдром;
- пациенти с коронарна болест на сърцето;
- пациенти с късни стадии на бъбречно заболяване;
- хора с генетична предразположеност към рак;
- пациенти с риск от развитие на сърдечни заболявания.
Червеното месо може да се замести с пилешко.
Полезни свойства на месото
Месните продукти спомагат за укрепване на костите. Имат благоприятен ефект върху състоянието на костната тъкан - дегенеративните промени са по-редки, а рискът от фрактури намалява с 69%.
Препоръчително е жените след менопауза да консумират повече месо. При недостиг на ценни протеини в организма се наблюдава атрофия на костната тъкан, увеличава се честотата на фрактури и скелетни изкривявания. Животинските протеини поддържат костната минерална плътност, предотвратявайки остеопорозата и намалявайки риска от фрактури на костите.
Добре е да включите месо в менюто си и ако сте на диета. То помага на човек да поддържа и натрупва мускулна маса. Месото трябва да присъства в диетата на спортистите, както и в периода на възстановяване след тежки хирургични интервенции. Редовната консумация на месни продукти е надежден начин за запазване на мускулите и предотвратяване на тяхната атрофия.
Анемията е често срещано заболяване, при което има дефицитът на желязо и витамин В12. Всяко месо, но особено червеното, съдържа доста голямо количество желязо и витамини от група В, ако се консумира редовно, рискът от развитие на анемия е минимален.
Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.
Коментари