Какво да изберем за обработката на дървения материал


Какво да изберем за обработката на дървения материал
Снимка: canva.com

29

За обработката на дървени материали може да се използват най-различни машини. Те са предпочитани пред ръчната обработка на дърво, тъй като тя отнема много усилия и време. Сред машините са циркуляр, верижен трион, комбинирана дървообработваща машина, абрихт-щрайхмус, шлайфмашина, струг, бормашина, банциг и други.

Циркулярът е една от най-разпространените машини за рязане на греди и дъски. Циркулярите биват настолни и ръчни. Комбинираните дървообработващи машини пък позволяват извършване на няколко работни задачи върху един елемент. С тях можете да режете, пробивате, рендосвате, шлайфате.

Банцигът се използва за изрязване на дървени детайли с по-сложна форма, а стругът е предназначен за струговане и оформяне на всякакъв вид дърво. С абрихт-щрайхмус можете да рендосвате дървения материал, така че да се заглади повърхността. Интересното за тази машина е, че съществува само абрихт и отделно щрайхмус, като комбинацията от двете машини съставлява абрихт-щрайхмус.

Машините за обработка на дървен материал могат да бъдат както ръчни, така и настолни. Някои модели са подходящи за хоби, а други – за професионална употреба. 

За рязане на дърво най-често се използват резачки за дърва. Основно се състоят от мотор, водеща шина и режеща верига. Дължината на шината се избира в зависимост от дебелината на дървения материал, който ще режете, а веригата се избира според дължината на шината.

Съществуват различни видове верижни триони в зависимост от начина на захранване – акумулаторни, електрически и бензинови. Акумулаторните са лесни за пренасяне и поддържане, работят тихо и не отделят вредни емисии. Удобни са заради това, че могат да се използват навсякъде без да зависят от кабел, така както са електрическите. Ако изберете акумулаторен верижен трион, трябва да сте наясно, че той има и някои недостатъци, като един от тях е прекъсване на работата заради зареждане на батериите.

Електрическите резачки за дърва са предпочитани заради по-бюджетната цена, неограниченото време на ползване, лесната работа, ниските нива на шум, ниските средства за поддръжка. Техните недостатъци са свързани с това, че имат ограничен захранващ кабел, заради който се изисква удължител. Електрическите верижни триони трябва да са непрекъснато включени в контакт, за да работят. Освен това те не са толкова мощни, колкото бензиновите.

Изберете бензинова резачка, ако имате да режете кубици дървета, или ако ги използвате за професионална употреба. Те са мощни, с по-големи размери от останалите, по-голяма производителност и скорост на рязане. Цените са им по-високи от тези на останалите видове, но са много по-мощни и подходящи за големи натоварвания. Както всички видове, така и бензиновите имат своите недостатъци, сред които са отделянето на вредни емисии, необходимостта от честа поддръжка, по-голямо тегло, по-високи нива на шум, необходимост от гориво и масло. Те също така трябва да се използват само на открито.

Машини за обработване на дърво са също бормашините. Те се използват за пробиване на отвори в дърво, но и други материали като метали и тухли. Бормашините са едни от най-често търсените електроинструменти и се намират във всяка работилница и сервиз. В зависимост от захранването биват електрически, акумулаторни и пневматични. Те са ръчни и всеки вид има своите предимства и недостатъци.

Можете да се спрете и на настолна бормашина, която е монтирана на специален работен плот с цел по-голяма стабилност по време на работа. Настолната бормашина е позната още като колонна бормашина. Този тип машина се използва за създаване на много на брой отвори с по-голяма точност. За работа с тази машина не се изискват специални умения, затова е подходяща за хора, които са начинаещи. Трябва да настроите настолната бормашина на желания режим на работа и да зададете размерите на отвора, който искате да получите.

Настолните бормашини намират приложение в дърводелските работилници в дома, но се използват и от професионалистите в сфери като мебелна промишленост, строителни дейности и т.н. Разликата им с обикновените бормашини е, че те са по-мощни, по-точни, с по-голямо тегло и по-висока цена. С тях обаче може да се гарантира създаване на отвори, които са еднакви по размер, докато с обикновената бормашина, това би се постигнало значително по-трудно. 

Откъде да закупя машина за обработка на дървен материал?

Onlinemashini.bg е точното място, откъдето можете да закупите дървообработващи машини за домашната работилница или, ако са Ви  необходими за професионална употреба. Ще откриете разнообразие от продукти като циркуляри, настолни бормашини, резачки, стругове и т.н.

Ако Ви е необходима консултация, можете да се обадите на телефон 0876 170 044 или на някой друг от телефоните, изписани в сайта. Така ще се свържете с консултантите, които с радост ще Ви асистират за създаването на поръчка, или  ще Ви помогнат да изберете продукт. Всеки артикул включва технически параметри, детайлно описание, снимки и видео, за да придобиете максимално добра представа за продукта.

Освен това цените са ниски, а голяма част от продуктите в постоянни или временни промоционални кампании. Доставката е бърза и сигурна – отнема до 3 работни дни, но в голяма част от случаите, продуктите може да пристигнат по-бързо при Вас. Можете да изберете удобен офис на куриер или личен адрес, за да получите избраните артикули.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75821
  • GBP
    1
    2.32215
  • JPY
    100
    1.23834
виж всички

Най-четени новини


виж всички