Какви приложения имат 3D скенерите


Какви приложения имат 3D скенерите
Снимка: 8cell.bg

530

С навлизането на 3D скенерите на пазара и усъвършенстването на моделите се забелязва, че все повече индустрии намират приложение на тази технология и не се страхуват да я използват. В следващата статия ви предлагаме няколко примера за успешна интеграция на триизмерното сканиране и как това променя играта.

Медицина

Безспорно една от индустриите, които виждат най-големи ползи от 3D сканирането, е медицината. Тази технология носи забележителни промени в сферата, независимо дали става въпрос за моделиране и персонализиране на зъбни протези, или за предоперативна подготовка  и проучвания на анатомията на пациентите. Благодарение на безопасността при употреба и прецизността на данните, 3D сканирането позволява на лекари от цял свят да предлагат адекватно и персонализирано лечение на своите пациенти.

Освен гореизброените ползи, 3D скенерите имат друга важна характеристика, която ги прави толкова необходими в медицината - скорост на снемане на данните. В зависимост от модела тези устройства могат да бъдат изключително бързи, като това спестява чакане и болка за немалко хора. За щастие, тази технология е навлязла и у нас и вече дори се използва на много места. С качествени модели се отличават новите ръчни и лазерни 3D скенери от 8-CELL. Те предлагат бързина на изпълнение, 100% мобилност и безконтактна работа, а това осигурява повече комфорт и сигурност. Ако са правилно подбрани, тези уреди улесняват намирането на индивидуални медицински решения по анатомията на пациента, тъй като работят с точност от 0,01 мм (до 9 см обекти) и 0,05 мм до 1 м - много важен момент за постигането на добри индивидуални резултати. Спрямо бюджета и необходимостта скенерите се предлагат като услуга, или директно могат да се закупят. Това премахва една пречка и позволява технологията да бъде използвана от по-голям кръг специалисти.

Индустриален дизайн

Индустриалният дизайн е друга индустрия, в която 3D скенерите намират широко приложение. Това се дължи на факта, че те могат бързо и прецизно да снемат всички необходими данни и да предложат иновативни решения. Ако измерванията трябва да се правят ръчно, това отнема много усилия, време и финанси. Благодарение на триизмерното сканиране всеки етап от дизайна е оптимизиран, което увеличава производителността. Всичко от проектиране на модела, през тестването, до разработката на продукта и пускането му на пазара е усъвършенствано до последен детайл. В това число влизат и всички последващи ъпгрейди, или подобрения, на съответния продукт.

Истината е, че 3D сканирането се е превърнало в неизменна част от индустриалния дизайн. Важно е да се подбере правилната машина за работа, като това зависи от характеристиките на обекта, който трябва да се изработи. По-големите обекти като влакове, камиони и самолети изискват стационарен скенер. Съответно по-малките обекти могат да бъдат сканирани с портативен апарат, което предлага повече удобство и същевременно с това запазва прецизността.

Криминалистика

Друго важно приложение на 3D скенерите е в криминалистиката. Мобилността на тези уреди ги прави незаменими за криминалисти, чиято работа изисква прецизно събиране, класифициране и анализиране на физически доказателства от криминални разследвания. Машините се справят еднакво добре както на открито, така и на закрито, без да бъдат повлиявани от пряката слънчева светлина. Те могат да снемат данни за минути от мястото на произшествието, а след това да дигитализират тези данни и да възстановяват улики. По този начин е възможно пресъздаване на случая, който се разследва.

Производство

3D скенерите могат да спасят бизнеса ви, ако някоя част от машина се развали и не я поддържате на склад. В този случай не ви остава друго, освен да поръчате резервна част и да чакате тя да пристигне. През това време обаче производството спира и сроковете за изпълнение на поръчките се забавят. Това може да доведе до отлив на клиенти. За да не се стига до там, имате вариант да използвате 3D скенер, с който сами да си възпроизведете необходимата част за кратко време. Тези устройства също позволяват да измервате за отклонения в зададените физични характеристики и размери на стоката, която произвеждате.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82702
  • GBP
    1
    2.31082
  • JPY
    100
    1.13751
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички