Пикочната киселина е отпадъчен продукт, образуван при разграждането на определен вид протеин. Част от него винаги присъства в организма, но прекомерното му съдържание води до подагра. Това е доста сложно и сериозно заболяване. Рисковите фактори за развитието на болестта могат да бъдат доста. Например - предишни хирургични операции, неконтролирана употреба на, наднормено тегло и хронични заболявания.
Изборът на хранителни продукти за вашето меню играе важна роля както за реалната поява на подаграта, така и за честотата и тежестта на нейните пристъпи.
Какви храни е добре да избягвате?
Ако хапвате често червено месо - сте изложени на риск по-често от останалите хора. Количеството месо трябва да се намали, за да подобрите здравето си. Полуготовите месни продукти също са много опасни.
Избягвайте продукти с високо съдържание на пурини, като вътрешности (сърце, черен дроб, бъбреци), мазна риба (херинга, скумрия, сардини, пъстърва) и морски дарове (хайвер, раци, скариди, миди), тлъсто месо, екстракти от месо и дрожди, съобщава още изданието.
Може да хапвате пилешко, патешко, агнешко, телешко, бобови растения, гъби, карфиол, спанак и аспержи, както и пълнозърнест хляб и трици. Пастата, яйцата, повечето плодове и зеленчуци имат най-ниско съдържание на пурин.
Внимавайте за диетата си и следвайте съветите на експерти, за да сведете до минимум шансът за развитие на това опасно заболяване.
Симптоми на подагра
- Внезапна силна болка в ставата.
- Подуване и зачервяване на кожата. Около засегнатата става се появява тъкан. Кожата в тази област придобива червеникав оттенък.
- Силна болка при движение.
- Острият пристъп продължава до 8-12 часа, постепенно симптомите изчезват и понякога изчезват напълно за известно време.
Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.
Коментари