Избягвайте ТЕЗИ храни: Могат да доведат до подагра


Избягвайте ТЕЗИ храни: Могат да доведат до подагра
Снимка: Pixabay

616

Пикочната киселина е отпадъчен продукт, образуван при разграждането на определен вид протеин. Част от него винаги присъства в организма, но прекомерното му съдържание води до подагра. Това е доста сложно и сериозно заболяване. Рисковите фактори за развитието на болестта могат да бъдат доста. Например - предишни хирургични операции, неконтролирана употреба на, наднормено тегло и хронични заболявания.

Изборът на хранителни продукти за вашето меню играе важна роля както за реалната поява на подаграта, така и за честотата и тежестта на нейните пристъпи.

Какви храни е добре да избягвате?

Ако хапвате често червено месо - сте изложени на риск по-често от останалите хора. Количеството месо трябва да се намали, за да подобрите здравето си. Полуготовите месни продукти също са много опасни.

Избягвайте продукти с високо съдържание на пурини, като вътрешности (сърце, черен дроб, бъбреци), мазна риба (херинга, скумрия, сардини, пъстърва) и морски дарове (хайвер, раци, скариди, миди), тлъсто месо, екстракти от месо и дрожди, съобщава още изданието.

Може да хапвате пилешко, патешко, агнешко, телешко, бобови растения, гъби, карфиол, спанак и аспержи, както и пълнозърнест хляб и трици. Пастата, яйцата, повечето плодове и зеленчуци имат най-ниско съдържание на пурин.

Внимавайте за диетата си и следвайте съветите на експерти, за да сведете до минимум шансът за развитие на това опасно заболяване.

Симптоми на подагра

  • Внезапна силна болка в ставата.
  • Подуване и зачервяване на кожата. Около засегнатата става се появява тъкан. Кожата в тази област придобива червеникав оттенък.
  • Силна болка при движение.
  • Острият пристъп продължава до 8-12 часа, постепенно симптомите изчезват и понякога изчезват напълно за известно време.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80744
  • GBP
    1
    2.34681
  • JPY
    100
    1.19828
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички