Храните, които ни предпазват от рак на дебелото черво


Храните, които ни предпазват от рак на дебелото черво
Снимка: Thinkstock/ Guliver

7399

Учени от Университета Уорик откриха неизвестна по-рано връзка между възпаленията и вътрешноклетъчните процеси, която може да помогне при профилактиката и лечението на много болести на стомашно-чревния тракт, включително и на рака.

Изследването е публикувано в списание Nature, съобщава РИА Новости.

Учените са успели да докажат, че вътрешноклетъчниият механизъм на автофагияга – поглъщането на собствените вредни или повредени елементи от клетката – може да предизвика възпаление при неправилна работа. Това откритие може да помогне при профилактиката на рака на дебелото черво и болестта на Крон.

Редица храни оказват положително влияние върху процеса на автофагия и следователно помагат да се предотвратят възпаленията и заболяванията на стомашно-чревния тракт. Сред тях са наровете, червеното грозде, крушите, гъбите, соята, лещата и зеленият грах.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.85809
  • GBP
    1
    2.3487
  • JPY
    100
    1.20337
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички