Честит имен ден! Ето кой има имен ден днес, 6 май, 2024 г.


Честит имен ден! Ето кой има имен ден днес, 6 май, 2024 г.
Снимка: iStock

5725

На днешния ден - 6 май, 2024 г. - празник имат  Георги, Гергана, Галя, Ганка, Ганчо, Генчо, Гео, Георгина, Гинка, Гиньо, Гиргин, Гиргина, Гоце, Гюро, Гюрга, Гюргелена, Йорго, Порица и производните им. Честит имен ден!

Името Георги е изключително популярно в България. Произлиза от гръцки - гео (земя) и „ерго“ (работя). Значението му е - земеделец. Гергана е женският вариант на Георги.

Свети великомъченик Георги Победоносец е един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра, убит по време на Диоклециановите гонения. 6 май е посветен на него, както и на овчарите и пастирите. Ден е на Българската армия. Свети Георги е олицетворение на храбростта и жертвоготовността.

На днешния ден се провеждат фолклорни тържества и ритуали. Прието е да се коли агне. Традиционно на трапезата има агнешко месо - има най-разнообразни рецепти, в които да го включите. Освен това се сервират пресни зеленчуци и се меси обредна питка. Раздава се на нея от цялото семейство.

Пожелания за имен ден

Честит имен ден, приятелко!

Бъди непозната, за да си интересна, бъди недостъпна, за да си желана! Ако говорят нещо лошo за теб не се ядосвай! Щом говорят, значи завиждат, а щом завиждат значи има за какво. Знай си цената, но не се продавай! Пожелавам ти това от все сърце заедно с много здраве, щастие, късмет и любов!

***

Честит имен ден!

Желая рози пътят ти да кичат, живей в прегръдките на любовта и нека всяка твоя мисъл бъде сбъдната мечта!

***

Желая ти… Толкова късмет, колкото не можеш да понесеш, толкова щастие, колкото не си предполагала, че може да имаш, толкова здраве, колкото не си очаквала и толкова поводи за усмивки, че да хванеш мускулна треска на лицето!

Честит празник!

***

Ти си стихия – не забравяй това! Светът има нужда от твоя огън и от твоят чар!

Честит ден имен ден!

***

Бъди все така красива, весела игрива, бъди винаги засмяна и в искри обляна, бъди нежна и добра и се отдай на любовта! Честит имен ден!

***

Пожелавам ти толкова радост, колкото когато те видя; толкова любов, колкото когато съм с теб; толкова късмет, колкото имах, за да те срещна!

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички