Всеки народ има своите традиционни празнични ястия. И, разбира се, всеки смята, че неговите са най-хубави. Няма обаче нищо лошо обичаите да се разчупват от време на време и да се опитват нови неща. Ако решите да го направите, пробвайте някое от тези интересни коледни блюда.
Дания - оризов пудинг
Не можете да прекарате Коледа в Дания, без да хапнете от традиционния студен оризов пудинг със сметана, парченца бадеми и топъл черешов сос. На Бъдни вечер датчаните сервират огромна купа с десерта, но само с един цял бадем вътре. Човекът, на когото се падне бадемът, получава специален подарък.
Финландия - тестена шунка
Тестената шунка е основно ястие на коледната трапеза скандинавските страни. За нея са нужни осолена шунка, горчица, кафява захар, галета и карамфил за украса. За да се получи най-вкусната шунка, тестото трябва добре да втаса и да се изпари излишната сол.
Швеция - "изкушението на Янсен"
Твърди се, че ястието е кръстено на Пеле Янсон, оперен певец от края на 19-ти и началото на 20-ти век, ценител на хубавата храна. Рецептата е създадена през първата половина на миналия век и веднага се превръща в класика в шведската кухня. Ястието представлява касерола от картофи, херинга, лучени парчета, сметана и галета.
Канада - туртиер
В канадската провинция Квебек се консумира туртиер – пай с месо, който се изпича с твърда коричка, подобно на българската пита. В крайбрежните райони се използва месото на сьомга, което се мели, накълцва или нарязва на кубчета. Така получената плънка се поставя в тесто и се пече. Сервира се с кетчуп и пикантна плодова заливка. Ястието се яде от Бъдни вечер до Нова година.
Великобритания - пуйка със сос от червени боровинки
Пуйката е кралицата на коледната трапеза в Обединеното кралство. Класическата рецепта със сос от червени боровинки придава изключително ароматен вкус и прави птицата изключително сочна.
Чехия - картофена салата
Без нея не минава никоя Коледа в страната. Хапва се като отделно ястие, но служи и като гарнитура към други блюда. Салатата включва картофи, моркови , целина, магданоз, лук, кисели краставички, яйце. Гарнира се с неподсладено кисело мляко (или заквасена сметана), майонеза, сладко-кисели ябълки нарязани на ситно, и горчица, сол и черен пипер на вкус.
Коментари