3 тайни подправки, които ще помогнат да свалите холестерола и кръвната захар


3 тайни подправки, които ще помогнат да свалите холестерола и кръвната захар
Снимка: iStock

967

Добавяне на канела, черен кимион и джинджифил към диетата може значително да подобри кардиометаболичните параметри при хора, изложени на риск от развитие на метаболитен синдром. Това твърдят новите изследвания.

Джинджифилът и черният кимион значително намаляват нивата на глюкозата на гладно, както и общия и LDL холестерол. И трите подправки намаляват нивата на глюкозата на гладно. Черният кимион показа най-голям ефект.

Ползи от трите подправки

Канелата има най-голям ефект върху намаляването на гликирания хемоглобин (HbA1c). Изследванията показват, че канелата може да подобри инсулиновата чувствителност и да понижи нивата на кръвната захар.

Канелата също има положителен ефект върху нивата на холестерола. Изследванията показват, че редовната консумация на канела може да намали общия холестерол, LDL (лошия холестерол) и триглицеридите, като същевременно повишава нивата на HDL (добрия холестерол).

Джинджифилът има много ползи за здравето, включително способността му да понижава кръвната захар. Подобрява усвояването на глюкозата в мускулните клетки, без да е необходимо да повишава нивата на инсулин, което го прави полезен за хора с инсулинова резистентност. Помага за нормализиране на нивата на LDL и общия холестерол, като предотвратява окисляването на липидите и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Черният кимион има много полезни свойства. Може значително да намали нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Активният компонент на кимиона - тимохинон - подобрява функцията на панкреаса и повишава инсулиновата чувствителност. Помага за понижаване нивата на холестерола.

Включването на канела, джинджифил и черен кимион в ежедневната ви диета може да има значителни ползи за здравето, особено при контролиране на нивата на кръвната захар и холестерола.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.76249
  • GBP
    1
    2.31959
  • JPY
    100
    1.22854
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички