Добавяне на канела, черен кимион и джинджифил към диетата може значително да подобри кардиометаболичните параметри при хора, изложени на риск от развитие на метаболитен синдром. Това твърдят новите изследвания.
Джинджифилът и черният кимион значително намаляват нивата на глюкозата на гладно, както и общия и LDL холестерол. И трите подправки намаляват нивата на глюкозата на гладно. Черният кимион показа най-голям ефект.
Ползи от трите подправки
Канелата има най-голям ефект върху намаляването на гликирания хемоглобин (HbA1c). Изследванията показват, че канелата може да подобри инсулиновата чувствителност и да понижи нивата на кръвната захар.
Канелата също има положителен ефект върху нивата на холестерола. Изследванията показват, че редовната консумация на канела може да намали общия холестерол, LDL (лошия холестерол) и триглицеридите, като същевременно повишава нивата на HDL (добрия холестерол).
Джинджифилът има много ползи за здравето, включително способността му да понижава кръвната захар. Подобрява усвояването на глюкозата в мускулните клетки, без да е необходимо да повишава нивата на инсулин, което го прави полезен за хора с инсулинова резистентност. Помага за нормализиране на нивата на LDL и общия холестерол, като предотвратява окисляването на липидите и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
Черният кимион има много полезни свойства. Може значително да намали нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Активният компонент на кимиона - тимохинон - подобрява функцията на панкреаса и повишава инсулиновата чувствителност. Помага за понижаване нивата на холестерола.
Включването на канела, джинджифил и черен кимион в ежедневната ви диета може да има значителни ползи за здравето, особено при контролиране на нивата на кръвната захар и холестерола.
Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.
Коментари