Мислите си, че само екзотичната храна може да ви навреди? За съжаление това не е така. Дори някои съвсем обикновени съставки, които всички ползваме в кулинарията и обичаме, могат да ни убият, ако ги консумираме в прекалено големи количества. Даваме ви няколко примера.
1. Канела
Когато се консумира в големи количества и без течност, канелата може бързо да изсъхне и покрие дихателните пътища на тялото, което да доведе до кашлица, задушаване, запушване и дразнене в гърлото.
-
Ето колко време отнема на един американец да научи български
Някои езици определено са по-трудни за научаване от други. ...
виж още
2. Люти чушки
Капсаицинът е активната съставка, която дава лютивина на чушката. При достатъчно високи дози може да забърза метаболизма и да причини възпаление на тъканите. Въпреки че високата доза може да ви убие, тялото е по-вероятно да реагира чрез изпотяване, задъхване и повръщане дълго, преди капсаицинът да доведе до фатални резултати.
3. Захар
-
Защо седалките в повечето самолети са сини
Правило ли ви е впечатление, че седалките в много от самолетите са в син цвят? Оказва се, че за това...
виж още
Знаете ли колко бонбони могат да убият възрастен човек? Около 262 или малко над 5 кг захар. За да причинят смърт обаче те трябва да са изконсумирани едновременно, тъй като тялото няма да може да разгради количеството захар.
4. Маково семе
Слагаме ги на кифлички и соленки, но маковите семена се използват и за производство на хероин и опиум. Поглъщането на нормални количества от тях е безвредно, но съществува опасност за тези, които използват семената, за да направят домашен чай. Напитката може да има опасни нива на естествения морфин и кодеин.
Коментари