Очакванията за ръст на добива по-късно през 2024 г. удариха цените на петрола


Очакванията за ръст на добива по-късно през 2024 г. удариха цените на петрола
Снимка: iStock

1392

Цените на петрола се понижиха във вторник, продължавайки тенденцията от предишната сесия, когато цените паднаха до най-ниското си ниво от 4 месеца. Причината е, че инвеститорите се притесняват от нарастването на предлагането по-късно през годината на фона на предпазливите прогнози за търсенето от страна на ключовия потребител – САЩ, предава Reuters.

Фючърсите върху суровия петрол Брент поевтиняха с 49 цента, или 0,63% до 77,87 долара за барел. В понеделник Брентът затвори под 80 долара за първи път от 7 февруари, след като цената му спадна с над 3%.

Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate поевтиняха с 51 цента, или 0,51% до 73,71 долара. В първия ден от седмицата той също се установи близо до 4-месечно дъно, след като цената му падна с 3,6%.

В неделя Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ, водени от Русия, известни като ОПЕК+, се договориха да удължат съкращенията на добива на петрол до 2025 г., но оставиха възможност за доброволни съкращения от осем страни членки, които постепенно да бъдат прекратявани от октомври нататък.

Снимка: iStock

Производствената активност в САЩ се забави за втори пореден месец през май, като разходите за строителство спаднаха неочаквано за втори месец през април заради спад в нежилищната дейност. И двете тенденции биха могли да се отразят в по-слабо търсене на петрол и горива, смятат анализаторите.

Признаците за отслабване на растежа на търсенето натежаха върху цените на петрола през последните месеци, като във фокуса на вниманието бяха данните за потреблението на горива в САЩ. По данни на GasBuddy средната цена на бензина в САЩ се е понижила с 5,8 цента за галон (3,8 л) до 3,50 долара за галон в понеделник.

Според някои анализатори притесненията за тези макроикономически фактори на най-големия потребител на петрол в света вероятно ще продължат да стимулират цените в краткосрочен план.

„По-широкият пазар става все по-загрижен за потребителя в САЩ, търсенето на петрол от крайния потребител в САЩ (чиито показатели пострадаха от точността на данните през май, но остават непосилни) и глобалните им последици“, заяви Нийл Кросби, анализатор на Sparta Commodities в седмична клиентска бележка.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

След решението на ОПЕК+: Цените на петрола поеха в изненадваща посока

Цените на петрола повлияни от намерението на Фед да не бърза с намаление на лихвите

Цените на петрола обърнаха курса преди данните за запасите в САЩ

Петролът силно повлиян от очакванията ОПЕК+ да запази намалените добиви

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.76249
  • GBP
    1
    2.31959
  • JPY
    100
    1.22854
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички