Асоциацията на българските баристи за новото в кафе индустрията на СИХРЕ
Когато си купувате кафе, задавали ли сте си въпроса откъде е дошло – ферма, регион, надморска височина, какъв е процесът на обработка, кога и как е изпечено.
Тези малки детайли говорят много на баристите, но за по-голямата част от потребителите рядко имат значение.
Въпреки че все още е ниша в местния сектор и представлява малък обем от предпочитаното кафе в страната, така нареченото Specialty Coffee набира все повече почитатели.
Разширяването на Specialty Coffee културата тази година се оказа ключово в световен мащаб. Развитието в тази област се дължи на Alliance for Coffee Excellence – алиансът, който организира единствения международен конкурс за подбиране на перфектно кафе – Cup Of Excellence. Благодарение на Alliance for Coffee Excellence кафето започва да се приема като социален проект, а целта на организацията е да запознае потребителя или пекаря на кафе с фермера.
Тази година Асоциация на българските баристи (АББ) ще участва за втори път в СИХРЕ и има за цел да запознае посетителите на изложението именно с най-новото от света на кафето - Specialty Coffee.
Време за кафе
АББ ще представи на баристите един нов поглед към кафето, като акцентира върху познаването на кафето и какво го прави специално. За целта програмата на Асоциацията включва: две лекции, два семинара, две дегустации на Specialty Coffee, получило награда от Cup Of Excellence, една затворена дегустация за определяне на вкусов профил и един практически курс.
АББ ще представи и традиционните алтернативни методи за приготвяне на кафе у дома – Хемекс и Харио. Освен всички презентации ще се проведат и два конкурса - за най-красива рисунка върху капучино и лате, в който ще участват баристи от цялата страната, а вторият конкурс е за широката публика и ще представлява тест с въпроси на тема „кафе“.
Най-доброто от най-доброто
Преди четиридесет и една години Ерна Кнустен за първи път използва термина Specialty coffee, за да определи зърната с най-добър вкус, отглеждани в специален микроклимат. Според Американската асоциация на специалните кафета (SCAA), кафетата, които имат повече от 80 точки на конкурса Cup of excelence, се определят за Specialty coffee.Те се отглеждат в идеални климатични условия и се отличават с липсата на дефекти в продукцията и изключителния вкус на кафето. Получените вкусове и аромати са резултат от специалните характеристики и компоненти в почвите, които се използват за отглеждане на кафето.
Коментари