В разгара на летния сезон, все още трудно се намира обслужващ персонал за много от хотелите във Варна и курортите. От няколко години вакантните места се заемат предимно от молдовци и украинци, които са мотивирани да работят в България. Управата на хотелите се стреми да задържи добрите кадри по всякакъв начин и за следващи сезони, тъй като това спестява време и финансови инвестиции в обучението им, предава БНТ.
Всяка година най-много са свободните позиции за бармани, камериерки, готвачи и сервитьори. У нас не липсват желаещи да работят в туризма, но българите предпочитат да го правят в чужбина, привлечени от по-добрите условия и по-атрактивното заплащане.
От бранша смятат, че ако не се вземат спешни мерки да бъдат задържани обучените в нашите училища кадри, няма как да се реши този проблем в дългосрочен план.
"Започна да се случва, започна, аз наблюдавам как оферти за администратори, за бармани, за сервитьори започнаха с по 100, 150 до 200 лева от миналата, тази година да нарастват, дори по някой път вече и за дни става въпрос, за седмици една и съща фирма, която е търсила например сервитьор за 800 лева, вече пуска обява от порядъка на 900, сигурно, ако не може да намери ще повиши и над 1000 лева, така че има възможности, вярно не са големи заради краткия сезон и заради повишаващите се разходи, но работодателите трябва да намерят начин", коментира Стоян Маринов, председател на Варненската туристическа камара.
Работодателите трябва да намерят начин и да осигурят целогодишна заетост на по-голяма част от ключовите хора, като например да бъдат прехвърлени в зимните курорти или пък да ги ангажират с допълнителни обучения за повишаване на квалификацията.
Коментари