Фон дер Лайен: Да пуснем България в Шенген


Фон дер Лайен: Да пуснем България в Шенген
Снимка: europarl.europa.eu

6105

Искам да благодаря на България и Румъния за водещата им роля в добрите практики в прилагането на убежищата. Те са част от нашето Шенгенско пространство, нека ги допуснем в него, без да се бавим повече. Това каза Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишната си реч за състоянието на Европейския съюз, предаде Actualno.com.

Още: Николай Денков: Присъединяването на България към Шенген през октомври остава реалистично

"Преди 4 г. Европейският зелен пакт беше нашият отговор на призива на историята. А това лято – най-горещото в Европа – по категоричен начин ни напомни за това. Гърция и Испания бяха засегнати от разрушителни горски пожари и наводнения. Видяхме хаос и стихия от Словения до България – екстремни явления", каза още тя.

Зелената сделка

"Европейският пакт се роди от необходимостта да опазим нашата планета, но и възможност да запазим бъдещото си благоденствие. Започнахме с целта за 2050 г., изместихме облика към икономиката и това даде ясна насока на инвестициите. Тази стратегия за растеж носи резултати. Европейската промишленост показва, че може да е движеща сила на прехода. През последните 5 г. броят на заводите за чиста стомана в ЕС нарасна от 0 на 38. Привличаме повече инвестиции в чист водород от САЩ и Китай, взети заедно. Утре ще бъда в Дания, за да се запозная с тези иновации от първа ръка. Това е отговорът на Европа към изменението на климата“, посочи председателят на ЕК.

"Европейската зелена сделка осигурява необходимата рамка, стимули и инвестиции - но хората, изобретателите, инженерите са тези, които разработват решенията. Ето защо, когато навлизаме в следващата фаза на Европейската зелена сделка, едно нещо никога няма да се промени. Ние ще продължим да подкрепяме европейската индустрия през целия този преход. Започнахме с пакет от мерки - от Закона за промишлеността с нулево потребление до Закона за критичните суровини. С нашата Стратегия за промишлеността разглеждаме рисковете и нуждите на всяка екосистема в този преход. Трябва да завършим тази работа. И заедно с това трябва да разработим подход за всяка индустриална екосистема", добави тя. 

Още: ЕП с ново гласуване за приемането на България и Румъния в Шенген

Три икономически предизвикателства

Фон дер Лайен вижда три основни икономически предизвикателства за индустрията на ЕС през следващата година - недостиг на работна ръка и умения, инфлация и улесняване на бизнеса за компаниите.

"Първото е свързано с нашия пазар на труда. Не сме забравили първите дни на глобалната пандемия, когато всички предричаха нова вълна на масова безработица от типа на 30-те години на миналия век. Но ние се противопоставихме на тези прогнози. Със SURE - първата в историята европейска инициатива за съкратено работно време - спасихме 40 милиона работни места. Това е европейската социална пазарна икономика в действие и ние можем да се гордеем с нея. След това веднага рестартирахме икономическия си двигател благодарение на NextGenerationEU. Днес виждаме резултатите. Европа е близо до пълна заетост. Вместо милиони хора да търсят работа, милиони работни места търсят хора", отбеляза тя. Недостигът на работна ръка и умения достига рекордни нива - както тук, така и във всички големи икономики, добави председателят на ЕК. 74 % от малките и средните предприятия заявяват, че са изправени пред недостиг на квалифицирана работна ръка. В разгара на туристическия сезон ресторантите и баровете в Европа работят с намалено работно време, защото не могат да намерят персонал. Болниците отлагат лечението поради липса на медицински сестри, а две трети от европейските компании търсят ИТ специалисти. Защото недостигът на работна ръка ограничава възможностите за иновации, растеж и просперитет. Затова трябва да подобрим достъпа до пазара на труда - най-вече за младите хора, за жените, и се нуждаем от квалифицирана миграция. Освен това трябва да реагираме на дълбоко вкоренените промени в технологиите, обществото и демографията. И за това трябва да разчитаме на експертния опит на предприятията и синдикатите, нашите партньори в колективното договаряне", каза тя.

Второто голямо икономическо предизвикателство е продължаващата висока инфлация. Кристин Лагард и Европейската централна банка работят усилено, за да държат инфлацията под контрол, добави Фон дер Лайен."Знаем, че връщането към средносрочната цел на ЕЦБ ще отнеме известно време. Добрата новина е, че Европа започна да понижава цените на енергията. Не сме забравили умишленото използване на газа като оръжие от страна на Путин и как то предизвика страхове от спиране на тока и енергийна криза като през 70-те години на миналия век. Мнозина смятаха, че няма да имаме достатъчно енергия, за да преживеем зимата, но ние се справихме, защото останахме единни - обединихме търсенето си и купувахме енергия заедно. И в същото време използвахме кризата, за да инвестираме масово във възобновяеми енергийни източници и да ускорим прехода към чиста енергия. Използвахме критичната маса на Европа, за да намалим цените и да осигурим доставките си. Преди една година цената на газа в Европа беше над 300 евро за MWh. Сега тя е около 35. Затова трябва да разгледаме как можем да повторим този успешен модел в други области, като например критични суровини или чист водород", допълни тя.

Третото предизвикателство пред европейските компании е свързано с улесняване на правенето на бизнес. Малките предприятия нямат капацитета да се справят със сложната администрация или пък са възпрепятствани от дълги процедури, изясни Фон дер Лайен. Това често означава, че те пропускат възможности за растеж. "Ето защо до края на годината ще назначим пратеник на ЕС за МСП, който ще бъде пряко подчинен на мен. Искаме да чуем директно от малките и средните предприятия за техните ежедневни предизвикателства. За всеки нов законодателен акт ние извършваме проверка на конкурентоспособността от независим съвет. А следващия месец ще направим първите законодателни предложения за намаляване на задълженията за докладване на европейско равнище с 25%", каза още тя.

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички