Браншови организации твърдят, че 85 на сто от пазара на плодове и зеленчуци не се осчетоводява, а 60 % от производителите у нас работят в сивия сектор. Те предупреждават, че ако не се промени ситуацията, скоро на пазара няма да има български плодове и зеленчуци, предаде БНР.
„Пресните плодове и зеленчуци служат повече за ощетяване на бюджета с ДДС, отколкото за приход в него“, твърди Слави Трифонов от Съюза на градинарите.
По думите му единият от начините за постигане на това е търговците внасят зарзавата сутрин и до вечерта вече знаят колко ДДС не са актували със счетоводен документ и то не се внася.
Друг основен проблем е, организацията на пазарите. „В нито една страна-членка на Европейския съюз не можеш да спреш едно превозно средство, в което има плодове и зеленчуци, то да идва от която и да е част на света и да го отвориш и да продаваш. Такава държава няма.“, възмущава се Трифонов.
Производителите настояват за по-добро подпомагане на сектора и ползване на румънския опит, който задължава поне 51 процента от храната на пазарите да е местно производство.
Коментари