Две трети от свинското месо в българските магазини е вносно и е обработено по различни технологии, за да има добър търговски вид и да изглежда прясно. Това заяви председателят на Асоциацията на свиневъдите Добрин Папазов пред националното радио.
Според Папазов голяма част от месото се внася незаконно.
"Идват при нас обработвани с химически продукти, дали със солеви разтвори, дали газови среди, за да се съхрани по-дълго месото свежо, да има цвят, да има търговски вид. Мислят, че може да се съхранява и да се предлага във вид на прясно. Ние си плащаме вода. То всички сме свидетели как като сложим месото на скарата, се разтича отвсякъде", коментира той.
Вчера стана ясно, че само за седмица Българската агенция по храните (БАБХ) е бракувала общо 730 кг. негодна за консумация храна.
Само в Благоевград бяха конфискувани общо 320 кг. храни от животински произход без здравна маркировка. В Сливен пък конфискувани 220 кг. говеждо месо от нерегламентирано заклани животни в село Скобелево. В София бяха открити 122 кг. животински храни с изтекъл срок на годност, липса на етикети и нарушена цялост
Коментари