Как можем да разпознаем качественото сирене? Отговорът дадоха експерти.
"Лично аз смятам, че едно зряло сирене на пръв поглед трябва да е бяло до светложълто, краищата му трябва да бъдат прави, не заоблени, и при допир през опаковката не трябва да ви хлътва палецът", заяви специалистът по хранене и диетика проф. Донка Байкова пред bTV.
Според Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България истинското сирене не се рони, когато се разчупи, а се получават заобляния на повърхността. Трябва да има мекота, но не и гумен вкус.
Илиян Илиев, технолог в мандра в Пазарджик, обясни, че качественото бяло саламурено сирене трябва да е произведено от качествено мляко, при спазени всички етапи на технологията, с вложени качествени суровини и трябва да е зряло минимум 45 дни за краве мляко и минимум 60 дни – за овче. Като се среже, повърхността трябва да е лъскава, в противен случай в него има включени много суроватъчни протеини. Разликата с имитиращия продукт на първо място е цената – евтиното сирене не е произведено по Българският държавен стандарт, обясни той.
Според Кръстина Русева, мениджър качество в мандрата, времето на зреене не е достатъчен гарант за качество, има други параметри, като водното съдържание и киселинност.
На въпрос опасно ли е сирене, което не е зряло 45 дни, молекулярният биолог д-р Сергей Иванов отговори, че има „повишен риск от развитие на патогенни бактерии, така че е малко по-опасно, но това е от малките хитринки на млекопроизводителите“. Опасността се определя с анализи, а рискове в България има, каза още той.
"За мен по-голяма опасност са откровените фалшификации – прибавянето на палмово масло и трансглутаминаза, както и прикриването на тези проблеми от страна на контролиращите органи", каза Иванов. Той обвини Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), че не разпространява информация за засечени опасни продукти на пазара
Според д-р Александра Борисова от БАБХ потребителите не трябва да се притесняват от гледна точка на безопасността, защото Агенцията извършва достатъчно ефективен контрол, качеството е друг въпрос. По думите ѝ се проверява дали съдържанието отговаря на етикета. Борисова припомни, че БДС от 2010 г. не е задължителен и го прилага, който иска.
Коментари