11 предприятия в България правят само имитиращи млечни продукти. Това съобщи в рамките на дискусия за качествата на сирената на пазара д-р Любомир Кулински, директор на "Надзор на пазара" в Българската агенция по безопасност на храните.
В България има 250 млекопреработвателни предприятия. От тях 180 са декларирали, че произвеждат само продукти от мляко, а 11 - само имитиращи. Агенцията съзнава че това е проблем, но растителните мазнини не са забранени.
"БАБХ трябва да следи и да гарантира на потребителя, че той е правилно информиран чрез етикета на продукта. Ако българският потребител иска да си купи за 3.90 лв. имитиращ продукт с 35-45-50% палмово масло, нека да си го купи, но нека да е написано на етикета и да не се казва „сирене“", заяви Кулински, цитиран от БНР.
"Потребителите не бива да бъдат диференцирани като бедни или вегани, а белегът по който да се третират е наличието на достатъчно информация, на базата на която те да могат да вземат информирано решение", подчерта председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.
По думите му разкриването и забраната на нелоялната търговска практика е инструмент, който предпазва неограничен брой хора от това да бъдат заблудени и да бъде застрашено здравето им.
"Данните за това колко от млечните продукти на пазара са имитиращи се разминават", стана ясно от изказването на Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. "Нека не обявяваме имитиращите продукти за безопасни", апелира той. А производители предупредиха, че незрялото сирене също не е безопасно.
Коментари