Търсенето на пипер в България е между 10 и 20 пъти по-високо от предлагането. Той е единствената култура, която никога не остава непродадена, независимо от климатичните условия, добивите и ситуацията на пазара. Това заяви Георги Василев от Асоциация Български пипер пред fermer.bg.
По думите му тази стопанска година е била прекрасна за производителите на пипер в сравнение с миналите две години. По данни на асоциацита произведеният през 2015 г. пипер е с 45% повече в сравнение с 2014 г. Заради повишеното производство и цената е по-ниска.
Пиперопроиозводители учредяват първата в България Организация на производителите на пипер от Северна България, каза още Василев.
Според него тази организация ще промени манталитета и технологията на производство, ще повиши доходите на зеленчукопроизводителите с 40-60%, ще допринесе за тяхната устойчивост и предвидимост.
Организацията на производителите на пипер ще възстанови разнообразието от зеленчуци на пазара и ще осигури достъпност на населението до по-евтина, качествена, вкусна и безопасна продукция от полето, допълни производителят.
Коментари