Производители на череши от региона на Кюстендил излизат на протест срещу прекупвачите и ниската изкупна цена.
До момента в Кюстендилско са обрани не повече от 20% от черешите, останалите са още по-дърветата, тонове са по гаражи и мазета, алармират собственици на черешови масиви, предаде БГНЕС.
По последни данни от края на месец юни, изкупната цена на черешите е паднала на 60 стотинки за килограм. За сравнение, късната череша през 2014 г. в началото на кампанията се изкупуваше на цена 90 стотинки за килограм.
Собствениците на масиви смятат, че кризата е заради руското ембарго. Производителите са се обърнали към кметството, което е искало компенсация - около 250 евро за тон череши.
По данни на производителите, в страната има общо три заводи за череши, от които само два работят. Продукцията, която се изкупува, се изкупува на много ниска цена, със спечеленото, земеделците дори не покриват разходите за бегачи.
В началото на седмица около 150 земеделски производители и собственици на черешови масиви се събраха в центъра на кюстендилското село Таваличево, за да изразят недоволството си от ниските изкупни цени и спирането на изкупуването на плодовете. Сега, нов предстои нов протест.
Според анализ, разпространен от Фондация "ИнтелиАгро" преди седмица, развитието в производството и растящото платежоспособно търсене от развиващите се пазари води до увеличаване на производството на череши в света до 3,1 млн. тона през 2015 г. – с 35% повече от рекордната 2013 г.
Турция е безспорния глобален лидер в производството на череши и третия най-голям износител след САЩ и Чили. На Балканите този бизнес остава популярен и е силно застъпен още в Гърция, Румъния, България и Сърбия, а Албания го развива с бързи темпове.
Черешопроизводството е един от най-атрактивните овощарски сектори в България. Делът на реколтираните площи с череши достига 24% от всички овошки през 2014 г. спрямо 17,7% през 2007 г. По обем на производството се нарежда на второ място след ябълките.
България има своето място сред водещите производители на череши в света, но трябва да преодолее редица предизвикателства. Сортовата и възрастова структура на насажденията, използваните технологии и недостатъчните грижи на много от малките стопани предопределят основната част от продукцията да отива за преработка. Масовата череша, която се бере в България, не може да намери реализация на пазара за прясна консумация.
Популярният с черешите си Кюстендилски край от години е в упадък със силно раздробена собственост на градините (среден размер от 8 дка), стари насаждения и сортове. Най-големият производствен район в страната е Югоизточния. Все по-голям интерес към създаването на нови насаждения се забелязва и в Северна България.
Коментари