Житото, което очакваме да се прибере за сезон 2017 г., е с изключително високи хлебопекарни качества. Това каза Мариана Кукушева, председател на управителния съвет на Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
„Това показва, че конкурентният пазар на зърно в България се е развил до там, че е мотивирал и организирал зърнопроизводителите на България да проведат всички необходими мероприятия на полето. А този факт показва, че зърнопроизводството е един сериозен икономически бранш, който не очаква нещата да се случат от само себе си, който добре избира сортовете пшеница, който съди и който, в резултат на системни, упорити действия, постига тези големи резултати“, посочи Кукушева пред "Фокус".
Според нея добрата житна реколта на България, като качество, ще гарантира и качеството на българския хляб. „Българска пшеница се търси в целия европейски пазар, включително и в държави, като Испания, която сама за себе си не е в състояние да покрие своите производствени нужди“, каза тя. По думите й борсовата цена на зърното стартира с 6-7% по-високи нива, спрямо миналогодишните.
„Това показва, че, ако се запази тази тенденция, себестойността на зърнопроизводителите ще бъде компенсирана през продажната цена на техния продукт“, коментира Кукушева. По думите ѝ в момента в държавата са прибрани около 30% от реколтата на пшеница и ечемик. „Провеждаме Консултативен съвет по зърното, тъй като част от площите на България бяха унищожени. Добрата новина е, че реално унищожени са под 1% от земеделските площи на България“, съобщи тя.
Според нея Консултативният съвет е взел решение да се търсят възможности за компенсация и подпомагане на тези земеделски стопани, които нямат направена застраховка на площите и работата си. "За бизнеса е изключително важно да имаме устойчиво и предвидимо управление. В лицето на министър Порожанов виждаме държавник, който има висок праг на диалогичност и ясна визия за бъдещето", коментира Кукушева.
Коментари