През последните години биологичното производство у нас бележи значителен ръст, е заявил заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров при откриването на семинар на тема "Перспективи за развитие на биологичното земеделие в страните от Югоизточна Европа" в София. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните.
Все повече земеделски производители се насочват към това производство, а потребителите търсят здравословна и незамърсена от изкуствени торове храна, е посочил Димитров.
В резултат на създадените условия за развитие към края на 2014 г. в Министерството на земеделието и храните са регистрирани 4092 биологични производители, преработватели и търговци, а в края на 2015 г. операторите в системата са над 4800.
В последните пет години се очертава трайна тенденция за повишаване на площите, върху които се прилагат методите на биологично производство, както и на сертифицираните екологично чисти райони. През 2014 г. общите площи възлизат на 74 351 ха - с около 40% повече спрямо предходната година. Трайно нараства и процентът на площите, включени в система на контрол от използваните земеделски площи за страната, като от 0,5 за 2010 г. достига до 1,5 за 2014 г.
Димитров е отбелязал, че включването в системата на контрол и сертификация за биологичното производство е доброволно и нарастващият брой на производители, преработватели и търговци, показва, че все повече хора осъзнават ползите от този вид производство.
Основните култури, които се отглеждат в България по биологичен начин, са трайните насаждения, които са средно 65% от общо култивираните площи. Отглеждани по биологичен начин са и зърнено-житните култури - основно пшеница, ечемик и овес, както и техническите култури, сред които слънчоглед, маслодайна роза, лавандула. Друг основен сектор на биологичното производство у нас е лозарството и винопроизводството.
През последната година общото производство на биологична растителна продукция е над 38 000 тона.
Секторът на биологичното животновъдство в България също бележи трайна тенденция на увеличение. Най-голям дял от биологичното животновъдство през последната година се пада на пчелите - 18,5%, следвани от козите и овцете.
Коментари