Вече бивш зам-министър за евтиния си имот: Той ми е втори от "Артекс" и е на шумно място


Вече бивш зам-министър за евтиния си имот: Той ми е втори от "Артекс" и е на шумно място
Снимка: БГНЕС

3432

Никой не ми е искал оставката. Това е мой акт – не съм разговарял нито с Бойко Борисов, нито с Валери Симеонов (бел. ред. – Първанов е кандидатура на НФСБ за правителството, срещу която имаше протести на всички работодателски организации), нито с който и да е друг. Така вече бившият зам.-енергиен министър Красимир Първанов коментира оттеглянето си от третото правителство на Бойко Борисов заради скандала "Апартаментгейт".

Като причина за оставката, Първанов посочи "морала на политиците", който бил не думи, а действия.

По думите на Първанов той решил да си купи жилище на ул. "Тинтява" в столичния квартал "Изток", където и сега живее, но малко по-нагоре, защото наблюдавал строежа като отивал на работа, а и първото му жилище на същата ул. "Тинтява" било купено пак от "Артекс". В лична договорка се уговорихме за груб строеж – 650-700 евро на квадрат, продължи бившият зам.-министър пред Нова телевизия. Той уточни, че се е виждал с един от собствениците на "Артекс" – арх. Пламен Мирянов, но всъщност разговорите били водени в специалния отдел на фирмата за продажби. Това е второ жилище, което купувам от "Артекс", а и шумът при него е по-силен заради близостта на бул. "Цариградско шосе", има да се правят и довършителни работи, даде аргументи Първанов за по-ниската цена.

"Преди 10 години съм закупил жилище от същата фирма на същата улица и имам впечатление от този строител. Искам да живея близо до децата си, защото майка ми живее в "Надежда" и зная какво е да пътуваш час и половина в трафика", обясни политикът пред bTV.

На въпрос дали ако Първанов е бил на друга позиция, "Артекс" е нямало да се съобрази и да му намали цената, той изрази увереност, че позицията му нямало да доведе до различно поведение на строителната фирма. Това е реалната цена за апартамента, нямам доплащания, каза още Красимир Първанов. По думите му няма как да се купува жилище в София на цена от 2400 евро на квадрат: "Това е несериозна цена. Не съм скрил данъци, не съм давал допълнително пари."

Като зам.-министър на енергетиката нямам допирни точки с "Артекс", която е строителна фирма, подчерта Първанов. До ден-днешен не знам кой е купувал в сградата, в която купих аз – не си познавам комшиите, добави бившият зам.-министър. Не съм знаел, че се оформят някакви групи, на които се дават "т.нар. преференции". Чист съм пред съвестта си, категоричен е Първанов.

Това са едни пикантерии, които се вадят с ясното съзнание да се дестабилизират предстоящите европейски избори, даде своята гледна точка за целия скандал "Апартаментгейт" Красимир Първанов. А на конкретен въпрос с колко пари излиза от политиката, той коментира, че през тези години е имал и частен бизнес. Първанов заяви, че преди да заеме поста на заместник-министър е имал успешен бизнес в ВЕИ, към който ще се върне сега. Той уточни изрично, че е поел ресор, който няма нищо общо с частната му дейност. По думите му да влезе в политиката е било грешно решение, защото "за два дни можеш да бъдеш омерзен от горе до долу."

АЕЦ "Белене"

Относно прословутия анекс 12 към договора за АЕЦ "Белене", заради който България беше осъдена от Русия да плати 620 млн. евро и да де факто с тях да плати и да вземе два реактора от "Атомстройекспорт", Първанов обяви, че още през 2008 година бил подписан анекс 8 относно оборудването за централата. Категорично моят подпис не задължаваше България в срок от 3 месеца да финализира договора за доставка. С подписа ми само се удължаваше срока за приемане на готови съоръжения, стана ясно от думите на Първанов, който определи като грешна стъпка замразяването на проекта "Белене".

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички