3 причини да НЕ искате баланс между работа и личен живот


3 причини да НЕ искате баланс между работа и личен живот
Снимка: iStock/Guliver

7945

Понятието за "баланс" никога не е било полезно, тъй като е твърде ограничаващо, поне според социолога Трейси Броуър. За да не остане грешно разбрана, тя не застъпва идеята, че трябва да се откажете от стремежа си да имате пълноценна кариера и процъфтяващ личен живот, а още по-малко пък трябва да избирате или едното, или другото.

Нейната теория е, че думите, които използваме, оформят начина, по който мислим. Ескимосите имат 50 различни думи за сняг, а саамите, които живеят в Норвегия, Швеция и Северна Финландия, имат 1000 различни думи за северни елени. Нуждите им да знаят, да оцеляват и да разбират средата формират техния език. Начинът, по който говорят и изразяват идеи, засягат тяхното мислене и действия.

Може би се чудите, какво не е наред с думата "баланс"? И какви са тези алтернативи, които би трябвало да ни помогнат да оформим по-добре проблема, възникващ между работата и личния живот?

1. Балансът "работа-живот" разделя работата от живота

Повечето от нас работят, защото искат да могат да издържат и помагат финансово на себе си, на семействата си. В идеалния свят ние всички вършим работа, с която се гордеем и която ни дава смисъл и цел. Но дори и ако работата ви не ви носи радост с всеки нов ден, тя е част от това, което всеки от нас прави и от приноса, който имаме за обществото.

Когато разделяте работата и живота, е малко по-трудно да направите тази връзка. Но когато мислите за работата като част от пълноценния живот и цялостния опит, става по-лесно да се види, че успехът в един аспект често подкрепя друг.

2. Създава илюзия за живота без работа

Да загубиш равновесие и да паднеш определено не е приятно. Лошото на постоянното мислене за баланса е, че се създава усещане как нещата могат бързо да излязат от равновесие и това да доведе до ужасни резултати. Доста стресиращо, не мислите ли? По-конструктивно е да мислите за живота и работата като за постоянно развиващи се и променящи се от ден за ден или година до година.

3. Ограничава мисленето

Мисля, че всеки човек заслужава много повече от баланс в живота си. Балансът е ограничаваща концепция и ако поставим границата твърде ниско, няма да поискаме достатъчно от себе си, от нашите лидери и от нашите компании. Винаги съм харесвала мантрата, че "можеш да я получиш всичко, просто не всичко наведнъж."

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички