Вече можем да общуваме само на български език в българското интернет пространство


Вече можем да общуваме само на български език в българското интернет пространство
Снимка: Actualno.com/Славея Йорданова

5772

От 0:00 часа днес, 8 февруари, официално започна регистрацията на домейни изцяло на кирилица т.е. с разширение .бг. Това съобщиха от фирмата-администратор на процеса „Имена.бг“ на специално събитие.

Основната идея зад .бг е да бъде популяризиран българският език, подчерта пред Expert.bg г-н Димитър Хинков, изпълнителен директор на „Имена.бг“. Всъщност, освен популяризиране на езика и културата ни, .бг дава възможност и на хора, които не владеят добре английски език, да се възползват от големите възможности, давани от Интернет. С .бг отпада необходимостта да преобразуваме типични за българския език звуци в комбинации от латински букви и дори цифри. Ще имаме възможност да общуваме изцяло на български в българското интернет пространство, каза г-н Драгомир Славов, председател на УС на „Имена.бг“. Освен това, ще можете да регистрирате имена с дължина от до 63 символа, без да броим символите „.бг“, поясни г-н Хинков.

Процесът на регистрация

За да регистрирате домейн, първо трябва да подадете заявка с името. Ако сте физическо лице, необходимите данни са следните: лично и фамилно име, пощенски адрес за кореспонденция, телефонен номер, адрес на електронна поща. Ако сте юридическо лице: име, ЕИК или аналогичен номер, пощенски адрес по регистрация, телефонен номер, адрес на електронна поща.

Съгласно действащите правила за регистрация, ще има приоритет при одобряването на заявки за домейни. От днес, 8 февруари, до 8 май тази година тече т.нар. начален (sunrise) период за регистрация. В него с предимство е регистрацията на защитени имена като домейни, но могат да се подават заявки и за незащитени имена. Защитени имена са например географски понятия, имена на държави, на градове, на държавни институции – например „България.бг, „София.бг“, „президент.бг“, „Мадарския конник.бг“. В периода 08.02 – 08.05.2017 година Министерството на транспорта и информационните технологии и съобщения (МТИТС) ще изготви списък с имена, които са от интерес на държавата и които да бъдат запазени като домейни с разширение .бг. Освен това, в този тримесечен период едно лице ще може да регистрира най-много 100 домейна.

От 8 май, 2017 година нататък вече тече свободна регистрация, при която се вземат под внимание следните факти – дали заявката за дадено име е само една и дали ще има спор относно дадено име. Ако едно име е заявено повече от веднъж, тогава с предимство е заявката, която е подадена най-рано. Ако има спор относно правото някой да регистрира домейн .бг с дадено име, тогава има два варианта. Първо – при съгласие между спорещите спорът се решава от арбитраж. Второ – ако има несъгласие, тогава компетентен съд постановява кой е прав и кой не е. При оспорвани имена предимство имат регистрирани търговски марки. Например компанията „Дъ Магс“ ООД е с регистрирана марка и в този случай има основание да запази своя домейн, обясни г-н Хинков.

След 8.05.2017 година може да има заявки за регистрация и на защитени имена от абсолютно всеки. От 8 май нататък отпада и ограничението едно лице да регистрира най-много 100 домейна.

Кирилица срещу латиница

Регистрацията на домейн .бг няма да пречи на същата регистрация, само че с разширението .bg. Причината – и двата регистъра на домейни са синхронизирани. Клиентът може да ползва и вариант .бг, и вариант .bg едновременно, което няма да навреди на съответния сайт, обясни г-н Хинков. По Закона за транслитерацията, ако сте запазили един домейн на кирилица, той ще бъде запазен и на латиница.

Колко струва

Цената да регистрираш домейн .бг за една година без ДДС е 20 лева, а на едро т.е. за лицензирани регистратори е 10 лв. без ДДС, отново за една година. „Имена.бг“ ще сключва договори с лицензираните регистратори, като служебната комуникация ще се осъществява със специално разработен протокол (REGRR). По този начин ще има защита срещу хакерски атаки, защото в миналото е имало такива срещу регистри и дори се е стигало до ситуации, в които неподозиращи потребители са правили плащания, за да регистрират дадено име като домейн, но парите са отивали при хакерите, каза г-н Драгомир Славов.

Към момента в областта „бг“ са регистриани над 120 000 домейна, сочи статистика, цитирана от г-н Хинков.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички