Унищожават 700 кг спанак заради открития татул

Унищожават 700 кг спанак заради открития татул
Източник: Thinkstock/Guliver

Цялата партида от 700 кг спанак ще бъде унищожена заради открития татул в търговска верига в Търговище.

Спанакът е отглеждан в село Златитрап.

"Нямам обяснение как се случило. Технологията на прибиране става с машина, която минава ниско и окосява спанака. След това се извършва първично сортиране заради плевелите", обясни производителят Ивайло Малджански.

"След сигнала извършихме незабавна проверка в обекта, от който е закупен спанакът. При отваряне на пакетите в една от опаковките са намерили единични стръкчета, различни от спанака по цвят и мирис. Това са предполагаемите листа татул", обясни д-р Анелия Цонева, директор на областната дирекция на БАБХ в Търговище, цитирана от bTV.

"Цялото количество намерен спанак е изтеглен от търговската мрежа. Самата фирма веднага си задейства процедурата по изтегляне. Междувременно извършваме проверки и в другите хранителни обекти в града", допълни тя.

Д-р Цонева призова хората, които са си закупили от този спанак и все още не са го консумирали, да го върнат в магазините.

Припомняме, че двама души от Попово – мъж и жена, бяха приети в болница с натравяне, след като консумирали храна, приготвена със спанак. 

Мъжът и жената са в стабилно състояние, освободени са за домашно лечение, тъй като не е било наложително да бъдат хоспитализирани в лечебното заведение. До момента няма оплаквания от други хора.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.